Το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής δεν θα μπορούσε να μην απασχολεί τα μεγάλα ονόματα της τεχνολογίας, με τη Microsoft να έχει μια μεγάλη ανακοίνωση στη φετινή Build.

Ήδη σύμφωνα με την εταιρεία η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειεας από τα datacenter όλων των εταιρειών ξεπερνάει το 1% της συνολικής κατανάλωσης παγκοσμίως, ένα ποσοστό που θα εκτοξευθεί στο 3 με 8% την επόμενη δεκαετία. Για το σκοπό αυτό, η Microsoft ανακοίνωσε σήμερα σε συνεργασία με το Linux Foundation, το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα Green Software Foundation (GSF) . Σκοπός του ιδρύματος και των μελών του είναι ο περιρισμός κατά 45% των ρύπων που εκπέμπουν τα datacenters με χρονικό ορίζοντα το 2030. Στα ιδρυτικά μέλη περιλαμβάνεται ακόμα η Accenture, η ThoughtWorks και το GitHub ενώ στα γενικά μέλη ξεχωρίζει η Goldman Sachs.

Αποστολή του GSF είναι η οικοδόμηση ενός αξιόπιστου συνόλου ατόμων, προτύπων, εργαλείων και βέλτιστων πρακτικών από τη Green Software Engineering. Φιλοδοξία του όπως αναφέρθηκε κατά την παρουσίαση στη Build είναι να βοηθήσει τη βιομηχανία λογισμικού να διαδραματίσει το ρόλο της, προσφέροντας τη δυνατότητα στον ευρύτερο τομέα της τεχνολογίας πληροφοριών και τηλεπικοινωνιών να μειώσει τις εκπομπές αερίων που επιτείνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σύμφωνα με τους στόχους που έχουν τεθεί από τη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα, με το GSF η Microsoft επιθυμεί να καλλιεργήσει και να διευρύνει την κοινότητα ανοιχτού λογισμικού των Green Software Engineers προκειμένου να προκύψει ένα αξιόπιστο σύνολο εργαλείων, για εφαρμογές όπως η μέτρηση της κατανάλωσης ενέργειας από τις εφαρμογές, τα δίκτυα και τις cloud υπηρεσίες.

Με παρουσία των datacenter της σε περισσότερες από 20 χώρες, και μελλοντικά σε ακόμη περισσότερες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα-, η Microsoft εργάζεται τα τελευταία χρόνια προς αυτό το σκοπό, μη διστάζοντας να βάλει τους διακομιστές σε υγρό ή και να τοποθετήσει ολόκληρο datacenter στο βυθό της θάλασσας.