Με την Τεχνητή Νοημοσύνη να έχει «χτυπήσει» σαν κεραυνός τον τεχνολογικό κλάδο και τις εταιρείες πληροφορικής να «ψάχνονται» για όλο και περισσότερες εξειδικευμένες NVIDIA GPUs, η Microsoft σύμφωνα με πληροφορίες έχει επιταχύνει την ανάπτυξη δικής της σχεδίασης AI chips.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα The Information, η Microsoft έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη των δικών της μονάδων επιτάχυνσης Τεχνητής Νοημοσύνης, οι οποίοι θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση μεγάλων γλωσσικών μοντέλων αποφεύγοντας την εξαιρετικά δαπανηρή εξάρτηση της από τη NVIDIA. Όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα The Information, η Microsoft έχει ξεκινήσει την ανάπτυξη των συγκεκριμένων chips με άκρα μυστικότητα από το 2019. Μάλιστα, ορισμένοι υπάλληλοι της Microsoft και της OpenAI έχουν ήδη πρόσβαση στα συγκεκριμένα chips για να δοκιμάσουν πόσο καλά αποδίδουν με τα τελευταία μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως είναι το GPT-4.

Η NVIDIA είναι ο βασικός προμηθευτής εξιδεικευμένων μονάδων επιτάχυνσης επεξεργαστών AI για διακομιστές. βλέποντας όλες τις υπόλοιπες εταιρείες από τον τεχνολογικό κλάδο να αγωνίζονται για να αγοράσουν τα προϊόντα της. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μόνο η OpenAI θα χρειαστεί περισσότερες από 30.000 μονάδες A100 από την NVIDIA για να εκμεταλλευτεί εμπορικά το ChatGPT. Οι πιο πρόσφατες μονάδες H100 της NVIDIA έχουν φτάσει να πωλούνται για περισσότερα από $40.000 στο ηλεκτρονικό κατάστημα ebay, κάτι που αναμφισβήτητα δείχνει πόσο μεγάλη ζήτηση υπάρχει για τέτοιου τύπου επιταχυντές, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη λογισμικού AI.

akrales_190930_3682_0006.webp

Αν και η NVIDIA μαζί με τους συνεργάτες της έχουν επιδοθεί τελευταία σε έναν μεγάλο αγώνα δρόμου για να καλύψουν την τεράστια ζήτηση, η Microsoft σύμφωνα με πληροφορίες αναζητά εσωτερικά τη λύση και ελπίζει ότι μπορεί να εξοικονομήσει σημαντικά χρηματικά ποσά με την προώθηση της δικής της εκδοχής επιταχυντών τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η Microsoft έχει επιταχύνει τις εργασίες της για την ανάπτυξη του δικού της επιταχυντή που έχει το κωδικό όνομα «Athena». Αν και ακόμη δεν είναι σαφές αν σκοπεύει να διαθέσει εμπορικά τα συγκεκριμένα chips μέσω της πλατφόρμας Azure στους πελάτες της, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η γνωστή εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού σκοπεύει σίγουρα να τα καταστήσει διαθέσιμα τόσο εντός της Microsoft (για δικές της εφαρμογές) όσο και εντός της OpenAI ήδη από το επόμενο έτος. Η Microsoft μάλιστα έχει ήδη καταστρώσει σχέδια -συμπεριλαμβανομένου και ενός χρονοδιαγράμματος- για να παρουσιάσει πολλές μελλοντικές γενιές των συγκεκριμένων chips. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα chips τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύσσει η Microsoft πρόκειται να αντικαταστήσουν πλήρως ή άμεσα εκείνα της NVIDIA, ωστόσο η εσωτερική αυτή προσπάθεια, εφόσον στεφθεί από επιτυχία, θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα κόστη καθώς η Microsoft συνεχίζει να αναπτύσσει και να προωθεί λειτουργίες AI που υποστηρίζονται από τη μηχανή αναζήτησης Bing, τις εφαρμογές του Office, το GitHub κ.ά.

Είναι γνωστό ότι η Microsoft εργάζεται επίσης και στην ανάπτυξη των δικών της επεξεργαστών αρχιτεκτονικής ARM εδώ και αρκετό καιρό. Στα τέλη του 2020, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ανέφερε ότι η Microsoft σκόπευε να αναπτύξει τους δικούς της ARM-based επεξεργαστές για διακομιστές και πιθανώς ακόμη και για κάποιες μελλοντικές συσκευές Surface. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τα δικά της ARM-based chips ωστόσο έχουμε δει την εταιρεία να συνεργάζεται με τις AMD και Qualcomm για την ανάπτυξη ορισμένων προσαρμοσμένων επεξεργαστών για τα Surface Laptop και Surface Pro X.

Αν πράγματι η Microsoft εργάζεται για να αναπτύξει τις δικές της μονάδες επιτάχυνσης τεχνητής νοημοσύνης, θα είναι η τελευταία από τους τεχνολογικού κολοσσούς. Οι Amazon, Google και Meta έχουν ήδη αναπτύξει τα δικά τους chips -ενώ το ίδιο μπορούμε να πούμε και για την Apple με τόσους πυρήνες AI που διαθέτουν οι δικοί της επεξεργαστές- αν και πολλές άλλες εταιρείες εξακολουθούν να βασίζονται στην τεχνολογία της NVIDIA για τις δικές τους εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

  • Like 4