Η Microsoft προχώρησε στην κατάργηση της ανεξάρτητης εφαρμογής Cortana στα Windows 11. Μια νέα ενημέρωση που διατέθηκε για το λειτουργικό σύστημα απενεργοποιεί την ψηφιακή βοηθό περίπου τρία χρόνια αφότου η Microsoft αποφάσισε να καταργήσει τις αντίστοιχες εφαρμογές στα iOS και Android.

Αν επιχειρήσετε να εκκινήσετε την Cortana στα Windows 11, θα βρεθείτε αντιμέτωποι με μία ειδοποίηση που σας πληροφορεί για την κατάργηση της εφαρμογής και παρέχει έναν σύνδεσμο που οδηγεί σε ένα άρθρο υποστήριξης σχετικά με την αλλαγή. Η Microsoft σχεδιάζει επίσης να τερματίσει την υποστήριξη της Cortana και στην εφαρμογή/υπηρεσία Teams για κινητά καθώς και στα Microsoft Teams Display και Microsoft Teams Rooms «το Φθινόπωρο του 2023». Παραδόξως, η Cortana στην εφαρμογή Outlook για κινητά «θα εξακολουθήσει να είναι διαθέσιμη» σύμφωνα με τη Microsoft.

cortana app.jpg

Η Cortana αποτέλεσε τη ψηφιακή βοηθό των χρηστών Windows Phone (2014) και ένα περίπου χρόνο μετά προστέθηκε στα Windows 10. Η Microsoft ενσωμάτωσε την Cortana στη γραμμή εργασιών των Windows 10 και υποστήριζε φωνητικές εντολές, υπενθυμίσεις και δυνατότητα ανοίγματος εφαρμογών. Με τα Windows 11, η Microsoft αφαίρεσε την Cortana από τη γραμμή εργασιών ωστόσο την διατήρησε ως αυτόνομη εφαρμογή μέχρι αυτή την εβδομάδα.

Είναι προφανές ότι η Cortana δυσκολεύτηκε να ανταγωνιστεί ισχυρούς αντιπάλους όπως οι Alexa και Google Assistant παρά τον μεγάλο επανασχεδιασμό της για iOS και Android. Από ότι φαίνεται, η μοίρα της Cortana συνδέθηκε σε μεγάλο βαθμό με την αποτυχία των Windows Phone ενώ το 2019, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft, Satya Nadella, παραδέχθηκε ότι η Cortana είχε μείνει πίσω από τον ανταγωνισμό.

Η Microsoft εργάζεται αυτή την περίοδο στο Windows Copilot, μια νέα sidebar για τα Windows 11. Την νέα sidebar θα τροφοδοτεί το Bing Chat και θα μπορεί να ελέγχει ρυθμίσεις των Windows, να απαντά σε ερωτήσεις και να κάνει πολλά άλλα πράγματα. Το Windows Copilot αναμένεται να διατεθεί αυτό το Φθινόπωρο ως μέρος μιας ενημερωμένης έκδοσης των Windows 11 που θα περιλαμβάνει επίσης εγγενή υποστήριξη RAR και 7-Zip.

  • Like 1
  • Thanks 2
  • Sad 1