Στις 26 Νοεμβρίου, η Microsoft κατάφερε για σύντομο χρονικό διάστημα να ξεπεράσει σε χρηματιστηριακή αξία την Apple, φτάνοντας τα 812,93 δισεκατομμύρια δολάρια (εκείνο το χρονικό διάστημα η χρηματιστηριακή αξία της Apple ήταν $812,60 δις).

Η Apple τώρα είναι ξανά στην κορυφή με 822 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως για την Microsoft ήταν πολύ σημαντικό που την ξεπέρασε έστω και για λίγο, αφού είχε να καταγράψει τέτοιο προβάδισμα από το 2010.

Αυτό δεν αντιπροσωπεύει τα έσοδα, τα κέρδη ή το μερίδιο αγοράς των εταιρειών. Ωστόσο, συμβολίζει πως εύκολα αλλάζουν τα πράγματα καθώς αλλάζουν και οι στρατηγικές των εταιρειών. Για την Apple, ενδεχομένως να σημαίνει ότι οι μέρες της ανεξέλεγκτης ανόδου της έχουν τελειώσει, αφού από το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια που είχε φτάσει το καλοκαίρι που μας πέρασε, σήμερα βρίσκεται κοντά στα $800 δισεκατομμύρια, επειδή η αγορά φαίνεται να είναι επιφυλακτική για την στρατηγική της εταιρείας και την απόδοση της.

Η εταιρεία με έδρα το Cupertino, στην California, ανταγωνίζεται στην ιδιαίτερα κορεσμένη αγορά των smartphones και εδώ και καιρό βασίζεται περισσότερο στα κέρδη που παράγουν τα iPhones παρά στον αριθμό των μονάδων που πουλάει. Πρόσφατα προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μην ανταποκριθεί στις εκτιμήσεις των αναλυτών ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η εξάρτησή της από υπηρεσίες όπως είναι η Apple Music καθώς και από τα αξεσουάρ φιλικά προς το iPhone, όπως το Apple Watch, έχει αυξηθεί.

Η Microsoft, εντωμεταξύ, βρίσκεται σε άνοδο καθώς έχει αλλάξει σημαντικά τη στρατηγική της. Ενώ οι πωλήσεις PC εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προβλήματα, η εταιρεία δεν βασίζεται πια και τόσο στα Windows όπως έκανε το 2010. Η Microsoft απολαμβάνει σήμερα πολλά κέρδη από υπηρεσίες cloud όπως το Azure και το Office 365, ενώ και η επιχείρηση με τα games που διατηρεί (Xbox) βρίσκεται επίσης σε άνοδο. Από ότι φαίνεται, η Microsoft έμαθε πολλά από τα λάθη της στο παρελθόν και αναπτύσσεται σε επικερδείς αγορές- κάτι που βεβαίως έχουν διαπιστώσει και οι επενδυτές.

Engadget

  • Like 1