Η Microsoft δεν θα κατασκευάζει πλέον ποντίκια, πληκτρολόγια και webcams που φέρουν το σήμα της.

Αντ' αυτού, η Microsoft επικεντρώνεται πλέον στα αξεσουάρ PC με το σήμα Surface, τα οποία περιλαμβάνουν ποντίκια, πληκτρολόγια, stylus και άλλα. Η απόφαση αυτή βάζει τέλος στην κληρονομιά του hardware για PC με την επωνυμία Microsoft, αφού η εταιρεία λάνσαρε για πρώτη φορά το πρώτο της ποντίκι το 1983 όταν και το συνόδευε με το Microsoft Word και το Notepad.

«Προχωρώντας προς τα εμπρός, εστιάζουμε στα αξεσουάρ Windows PC υπό το εμπορικό σήμα Surface», αναφέρει ο Dan Laycock, ανώτερος διευθυντής επικοινωνίας της Microsoft, σε δήλωσή του στο The Verge. «Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε μια σειρά από περιφερειακά για PC με την επωνυμία του Surface, όπως ποντίκια, πληκτρολόγια, stylus, docks, adaptive περιφερειακά και πολλά άλλα. Τα υπάρχοντα περιφερειακά με την επωνυμία Microsoft, όπως ποντίκια, πληκτρολόγια και webcams, θα συνεχίσουν να πωλούνται στις υπάρχουσες αγορές στις υπάρχουσες τιμές πώλησης, όσο διαρκούν τα αποθέματα».

Το Nikkei ανέφερε για πρώτη φορά νωρίτερα σήμερα ότι η Microsoft δεν θα κατασκευάζει πλέον αυτόνομα πληκτρολόγια με το εμπορικό σήμα Surface, αλλά αυτό δεν ισχύει. Η δήλωση της Microsoft καθιστά σαφές ότι η εταιρεία εστιάζει στο brand του Surface στο μέλλον. Ενώ η Microsoft θα εξακολουθεί να κατασκευάζει πληκτρολόγια και ποντίκια με το σήμα Surface, αυτά συνήθως πωλούνται σε υψηλές τιμές και δεν είναι σαφές αν κάποια χαμηλού κόστους αξεσουάρ με το σήμα της Microsoft θα κάνουν τη μετάβαση στη σειρά Surface ή όχι.

Η Microsoft δεν προσφέρει κάποια Surface webcam αυτή τη στιγμή, με το μόνο σχετικό αξεσουάρ να είναι μια έξυπνη κάμερα Surface αξίας 799,99 δολαρίων που έχει σχεδιαστεί για αίθουσες συνεδριάσεων. Ο επικεφαλής του Surface, Panos Panay, έχει υπαινιχθεί στο παρελθόν webcams με την επωνυμία Surface, αλλά η Microsoft προχώρησε στην κυκλοφορία μιας Modern Webcam για 69,99 δολάρια το 2021.

Επιπλέον η είδηση ίσως φανερώνει και την πρόθεση της Microsoft να αποσύρει από την αγορά τα πολυδιαφημισμένα εργονομικά πληκτρολόγια της. Η Microsoft προσφέρει ένα εργονομικό πληκτρολόγιο με την επωνυμία Surface, αλλά στη λιανική τιμή των 129 δολαρίων, υπερδιπλάσια δηλαδή του κανονικού εργονομικού πληκτρολογίου με το σήμα της Microsoft που κοστολογείται στα 59,99 δολάρια. 

Η είδηση για την αλλαγή σχεδίων σε ότι αφορά το τμήμα των PC περιφερειακών της Microsoft έρχεται μήνες μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι προχώρησε σε αλλαγές σε ότι αφορά τις hardware προτάσεις της εν μέσω περικοπών 10.000 θέσεων εργασίας. Η αγορά των PC υποφέρει αυτή τη στιγμή και τα έσοδα της Microsoft από συσκευές, τα οποία περιλαμβάνουν το Surface, τα αξεσουάρ PC και το HoloLens, μειώθηκαν κατά 30% σε ετήσια βάση στα πρόσφατα αποτελέσματα του τρίτου οικονομικού τριμήνου.