Τα e-mails άρχισαν να κολλάνε στην ουρά αποστολής με το που άλλαξε ο χρόνος στις 12 το βράδυ.

Την 1η Ιανουαρίου του έτους τα εισερχόμενα e-mails σε πολλούς χρήστες ίσως να ήταν ασυνήθιστα άδεια. Η Microsoft ήρθε αντιμέτωπη με ένα Πρωτοχρονιάτικο bug το οποίο εμπόδιζε τους Exchange servers να στέλνουν e-mails. Ευτυχώς, η αμερικανική εταιρεία διόρθωσε γρήγορα το σφάλμα.

Η Microsoft σε ανάρτησή της εξηγεί:

Το πρόβλημα σχετίζεται με έναν αποτυχημένο έλεγχο ημερομηνίας με την αλλαγή του νέου έτους και δεν είναι αποτυχία της μηχανής AV. Ο έλεγχος έκδοσης που πραγματοποιείται σε σχέση με το αρχείο υπογραφής προκαλεί πρόβλημα στη μηχανή που ελέγχει για κακόβουλο λογισμικό με αποτέλεσμα τα μηνύματα να κολλάνε στις ουρές μεταφοράς.

Η Microsoft περιγράφει τη λύση στο πρόβλημα στην ανάρτησή της, απαιτώντας από τους διαχειριστές είτε να εφαρμόσουν την επιδιόρθωση με χειροκίνητο τρόπο είτε να εφαρμόσουν ένα αυτοματοποιημένο σενάριο. Η ανάρτηση περιέχει επίσης λεπτομερή FAQs, σημειώνοντας ότι η λύση «θα χρειαστεί λίγο χρόνο» έως ότου εφαρμοστεί από τους διαχειριστές. Και ανάλογα με τον αριθμό των e-mails που έχουν κολλήσει στην ουρά, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να φτάσουν στους παραλήπτες τους.

Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου, με έναν διαχειριστή Exchange να εφιστά την προσοχή των χρηστών μέσω ενός νήματος στο Reddit. Όπως εξηγεί η ιστοσελίδα Bleeping Computer, οι διαχειριστές άρχισαν να παρατηρούν μηνύματα λάθους στο αρχείο καταγραφής συμβάντων του Exchange Server, όπως «Η διαδικασία σάρωσης FIP-FS απέτυχε κατά την προετοιμασία. Σφάλμα: 0x8004005. Στοιχεία Σφάλματος: Μη καθορισμένο σφάλμα» ή «Κωδικός Σφάλματος: 0x8004005. Περιγραφή Σφάλματος: Δεν είναι δυνατή η μετατροπή του 2201010001».

Οι διαχειριστές αναγκάστηκαν να βρουν εναλλακτικές λύσεις κατά τη διάρκεια του χρόνου που χρειάστηκε η Microsoft για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αλλά τώρα που η εταιρεία κυκλοφόρησε μια επίσημη επιδιόρθωση, φαίνεται ότι η «κρίση» του Y2K22 έχει τελειώσει.