Λίγες μόνο ώρες μετά τη διαρροή των φωτογραφιών του προϊόντος, η Microsoft ανακοίνωσε ένα αξεσουάρ για υπολογιστές Surface -και όχι μόνο: το Surface Thunderbolt 4 Dock.

Με τιμή $299,99 στις ΗΠΑ, το Surface Thunderbolt 4 Dock συνδέεται σε μία υποδοχή USB-C αντί να συνδέεται στην αποκλειστική υποδοχή Surface Connect. Η Microsoft σκοπεύει να συνεχίσει να πουλά το Surface Dock 2 που συνδέεται στην υποδοχή Surface Connect και που έχει σχεδιαστεί για συσκευές Surface που δεν διαθέτουν κάποια υποδοχή που να αξιοποιεί το πρότυπο USB-C ή Thunderbolt 4.

Feature_06_RGB1920.jpg

Για πρώτη φορά επίσης, το νέο Surface Thunderbolt 4 Dock υποστηρίζει και άλλες συσκευές/υπολογιστές πέρα από τους υπολογιστές της σειράς Surface. Χάρη στην υποστήριξη του πρωτοκόλλου Thunderbolt 4 υποστηρίζονται ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 40 Gbps καθώς και φόρτιση 96 W.

Στο μπροστινό μέρος, υπάρχει μια θύρα USB-C μαζί με μια θύρα USB-A αλλά όχι και κάποιος αναγνώστης καρτών μνήμης SD όπως έχουμε δει σε άλλες παρόμοιας φιλοσοφίας συσκευές τύπου Dock. Στην άλλη πλευρά του Surface Thunderbolt 4 Dock υπάρχουν δύο θύρες USB-C, δύο θύρες USB-A, μια θύρα Ethernet 2,5 Gb, μια υποδοχή ήχου και μια υποδοχή Kensington Lock.

Feature_04_RGB1920.jpg

Αν και η κυκλοφορία του Surface Thunderbolt 4 Dock δεν σηματοδοτεί το άμεσο τέλος της θύρας Surface Connect, είναι σαφές ότι η Microsoft οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Οι πρόσφατες συσκευές Surface της Microsoft, όπως το Surface Laptop 5 και το Surface Pro 9 διαθέτουν τόσο θύρες USB-C που υποστηρίζουν Thunderbolt 4 όσο και την αποκλειστική θύρα Surface Connect.

Είναι πολύ πιθανό στο προσεχές διάστημα να ανακοινωθεί κάποια συσκευή Surface που δεν θα διαθέτει την υποδοχή Surface Connect για χάρη του εξαιρετικά ευέλικτου προτύπου USB-C (άλλωστε δεν είναι πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο, καθώς το Surface 3 διατέθηκε μόνο με θύρα φόρτισης micro USB και όχι με την αποκλειστική υποδοχή Surface Connect). Να θυμίσουμε ότι η Microsoft υϊοθέτησε για πρώτη φορά το πρότυπο USB-C (ή USB Type-C) σε μία συσκευή της οικογένειας Surface με την παρουσίαση του Surface Pro 7 το έτος 2019. Δύο χρόνια αργότερα, το Surface Pro 8 κυκλοφόρησε και με υποστήριξη Thunderbolt. 

  • Like 4