Στην εκδήλωση #MicrosoftEDU που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 2 Μαΐου, η Microsoft παρουσίασε πέρα από τα νέα Windows 10 S, που είναι βελτιστοποιημένα ειδικά για σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, και νέο hardware με την μορφή ενός laptop.

Το νέο Surface Laptop, τρέχει τα νέα Windows 10 S και διαθέτει οθόνη αφής 13,5 ιντσών τύπου PixelSense με αναλογία πλευρών 3:2 (συνολικά το πάνελ διαθέτει 3,4 εκατομμύρια εικονοστοιχεία) και πληκτρολόγιο ντυμένο με αλκαντάρα (το υλικό το έχουμε ξανασυναντήσει στο πληκτρολόγιο για το Surface Pro 4). Να σημειωθεί ότι το Surface Laptop είναι συμβατό με το Surface Dial, αν και για off-screen interaction.

 

Βασίζεται στους τελευταίας γενιάς επεξεργαστές Core i5 και Core i7 της Intel και μπορεί να εξοπλιστεί με RAM από 4GB έως 16GB και από SSD χωρητικότητας 128GB έως και 1TB, με τα chips μνήμης να είναι ενσωματωμένα στο motherboard. H Microsoft ισχυρίζεται ότι το Core i5 Surface Laptop είναι 50% ταχύτερο από το MacBook Air με επεξεργαστή Core i7.

 

Από άποψη εισόδων/ θυρών, το νέο Surface Laptop διαθέτει μία USB 3.0, μία DisplayPort, μία υποδοχή 3.5mm για τα ακουστικά, υποδοχή για κάρτες SD καθώς και Surface Dock connector ενώ αισθητή είναι η απουσία κάποιας USB Type-C θύρας.

 

Το πάχος του Surface Laptop της Microsoft είναι μόλις 9,9 χιλιοστά στο μπροστινό τμήμα και 14,47 χιλιοστά στο πιο παχύ του σημείο ενώ θα κυκλοφορήσει σε τέσσερα όμορφα χρώματα, Platinum, Burgundy, Cobalt Blue και Graphite Gold. Το βάρος του είναι 1,25 κιλά, ελάχιστα μεγαλύτερο από αυτό ενός Surface Book.

 


gallery_286955_3884_240067.jpg

 

To Surface Laptop της Microsoft ανταγωνίζεται στην αγορά τα MacBook Air και MacBook Pro της Apple, κάτι που δεν έκρυψε η εταιρεία κατά την παρουσίαση προχωρώντας σε συγκρίσεις όχι μόνο για το μέγεθος του υπολογιστή αλλά και την αυτονομία του η οποία υπολογίζεται στις 14.5 ώρες. Η τιμή του ξεκινάει από τα $999 και έρχεται με προεγκατεστημένα τα Windows 10 S, το νέο λειτουργικό σύστημα της Microsoft που προορίζεται κυρίως για φοιτητές και καθηγητές, με δυνατότητα εκτέλεσης αποκλειστικά εφαρμογών μέσα από το Windows Store, συμπεριλαμβανομένου όμως και desktop εφαρμογών. Θα υπάρχει πάντως η δυνατότητα αναβάθμισης στα Windows 10 Pro χωρίς να γνωρίζουμε αν αυτή θα συνοδεύεται με κάποια χρέωση.

 

Η κυκλοφορία του έχει οριστεί για τις 15 Ιουνίου αρχικά από την αμερικανική αγορά, με τις προπαραγγελίες να ξεκινάνε από σήμερα.

 


 

Ενημέρωση 21:40 - Σύμφωνα με τη Microsoft, όλοι οι κάτοχοι του Surface Laptop θα μπορούν να αναβαθμιστούν δωρεάν στα Windows 10 Pro μέχρι το τέλος του έτους. Το κόστος από 1/1/2018 θα διαμορφωθεί στα $49