Σε μια προσπάθεια να περιορίσει το κόστος με τη χρήση φθηνών υπολογιστών και λογισμικού που διατίθεται στο εμπόριο, το Βασιλικό Ναυτικό της Βρετανίας αναβάθμισε δώδεκα πυρηνικά υποβρύχια με συστήματα που τρέχουν Windows XP και 2000.

 

Ο ευρωπαϊκός όμιλος αμυντικών συστημάτων BAE Systems εγκατέστησε στα υποβρύχια το Σύστημα Διοίκησης Υποβρυχίων Νέας Γενιάς (SMCS NG), το οποίο συνδυάζει δεδομένα από αισθητήρες και διάφορες άλλες πηγές, προβάλει μια «τακτική εικόνα πραγματικού χρόνου» στην οθόνη του υπολογιστή και ελέγχει ορισμένα όπλα.

 

«Πρόκειται για φανταστικό επίτευγμα [...] Το έργο της BAE Systems αποδεικνύει ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη θάλασσα εμπορικές τεχνολογίες γρήγορα και με χαμηλό κόστος υποστήριξης» δήλωσε ο πλοίαρχος Πατ Ο'Νιλ, επικεφαλής της Ομάδας Συστημάτων Μάχης Υποβρυχίων του υπουργείου Αμυνας.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της BAE, η χρήση υλικού που χρησιμοποιείται στα PC του εμπορίου, αντί για εξειδικευμένα συστήματα κατά παραγγελία, περιορίζει το κόστος της τεχνικής υποστήριξης κατά 25%, με συνολική εξοικονόμηση 22 εκατ. λιρών την πρώτη δεκαετία.

 

Το νέο σύστημα εγκαταστάθηκε σε επτά υποβρύχια της κλάσης Trafalgar, τέσσερα Vanguard και ένα Swift.

 

Το SMCS NG «είναι σχεδιασμένο να διαχειρίζεται τον αυξανόμενο όγκο των πληροφοριών που γίνονται διαθέσιμες στα σύγχρονα πυρηνικά υποβρύχια και να ελέγχει τα προηγμένα υποβρύχια όπλα που χρησιμοποιούνται τώρα και στο μέλλον» εξηγεί ανακοίνωση της εταιρείας.

 

«Η βασική του δυνατότητα είναι η αφομοίωση των δεδομένων από αισθητήρες και η συλλογή και προβολή της τακτικής εικόνας πραγματικού χρόνου στην Ομάδα Διοίκησης».

 

Το πρόγραμμα αναβάθμισης βασίστηκε σε προηγούμενη απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία τα λειτουργικά συστήματα Windows είναι χαμηλού ρίσκου, δηλαδή σταθερά και αξιόπιστα.

 

Το «ανοιχτό» λειτουργικό σύστημα Linux έχει εξεταστεί ως εναλλακτική λύση και χρησιμοποιείται ήδη σε κονσόλες των υποβρυχίων της κλάσης Astute.

 

Source.png Πηγή: in.gr