Παράλληλα, τα Windows 11 αναμένεται σύντομα να αποκτήσουν βελτιωμένη λειτουργία διαχείρισης χρωμάτων

Η Microsoft φαίνεται πως ετοιμάζει δική της λειτουργία ενίσχυσης των τίτλων που κυκλοφορεί για PC με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, σε κίνηση που παραπέμπει στο DLSS. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εντοπίστηκε τέτοια λειτουργία στις πιο πρόσφατες δοκιμαστικές εκδόσεις των Windows 11, με τη Microsoft να περιγράφει την αυτόματη λειτουργία βελτίωσης της ανάλυσης ως ένα τρόπο "αξιοποίησης της τεχνητής νοημοσύνης ώστε οι υποστηριζόμενοι τίτλοι να τρέχουν ομαλότερα, με περισσότερη λεπτομέρεια".

Η λειτουργία αυτή, ως περιγραφή τουλάχιστον, παραπέμπει στο DLSS (Deep Learning Super Sampling) της Nvidia, τεχνολογία η οποία αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να βελτιώνει την ανάλυση των παιχνιδιών, το ρυθμό ανανέωσης και τη συνολική ποιότητα της εικόνας. Τόσο η AMD όσο και η Intel διαθέτουν τις δικές τους εκδοχές αυτής της τεχνολογίας, με τα FSR και ΧeSS να αποδεικνύονται όλο και πιο δημοφιλή στις πρόσφατες κυκλοφορίες για PC.

A new AI super resolution feature has been discovered in Windows 11 test builds.

Η Microsoft δεν έχει ανακοινώσει ακόμη επίσημα αυτή τη νέα λειτουργία, επομένως δεν είναι απόλυτα σαφές το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη, ούτε αν θα προϋποθέτει την ύπαρξη συγκεκριμένου υλικού εξοπλισμού. Το DLSS της Nvidia αξιοποιεί τους tensor cores που διαθέτουν οι κάρτες γραφικών της σειράς RTX, ενώ τόσο το FSR της AMD όσο και το XeSS της Intel τρέχουν μέσω των καρτών που διαθέτει στην αγορά ο ανταγωνισμός. 

Παράλληλα, η Microsoft εργάζεται πάνω σε μια λειτουργία βελτιωμένης διαχείρισης των χρωμάτων για τα Windows 11, που θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για την τελευταία γενιά οθονών OLED που αξιοποιούν την τεχνολογία HDR. Τα Windows δεν διέθεταν ισχυρό σύστημα διαχείρισης χρωμάτων σε επίπεδο λειτουργικού εδώ και χρόνια, υποχρεώνοντας τους χρήστες PC να προσθέτουν προσαρμοσμένα προφίλ μέσω ενός παραθύρου που παρέπεμπε στα Windows 95.

Με τις επικείμενες αλλαγές, η διαχείριση των χρωμάτων θα ενσωματωθεί στην κυρίως περιοχή ρύθμισης της εικόνας των Windows 11, επιτρέποντας στους χρήστες PC να ορίζουν προφίλ χρωμάτων για sRGB και DCI-P3. Ετοιμάζεται επίσης νέα λειτουργία η οποία θα διαχειρίζεται αυτόματα τα διάφορα προφίλ χρωμάτων.

"Η αυτόματη διαχείριση χρωμάτων εξασφαλίζει ότι οι εφαρμογές και το υπόλοιπο περιεχόμενο θα προβάλλονται με χρωματική ακρίβεια", αναφέρει η Microsoft, σχολιάζοντας τη λειτουργία διαχείρισης των χρωμάτων. Δεν είναι σαφές αν αυτή θα επιτρέπει στους χρήστες των Windows 11 να αλλάζουν με ευκολία τα gamma curves, όμως. Ελπίζεται πως οι εξελίξεις αυτές θα σημάνουν μια συστηματικότερη ενασχόληση της Microsoft με τη στήριξη της τεχνολογίας HDR στα Windows.

  • Like 2