Ένα στέλεχος της Microsoft ανέφερε την πιθανότητα η εταιρεία να μετατρέψει τελικώς τα Windows σε ένα προϊόν ανοιχτού κώδικα.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είναι πιθανό να συμβεί σύντομα, και αν γίνει, τότε μόνο ορισμένα μέρη του λειτουργικού συστήματος θα είναι διαθέσιμα ως open source.

Η προοπτική των open source Windows τέθηκε από την Mark Russinovich, Chief Technology Officer του τμήματος Azure της Microsoft σε ένα πάνελ κατά την διάρκεια του συνέδριου ChefCon, στην Silicon Valley, στην California.

Ο συντονιστής του πάνελ, Cade Mez, συντάκτης θεμάτων επιχειρήσεων στο Wired, ρώτησε τον Russinovich αν κάποτε τα Windows θα μπορούσαν να γίνουν λογισμικό ανοιχτού κώδικα, ερώτηση που προκάλεσε παρατεταμένο χειροκρότημα από το ακροατήριο, και ο Russinovich απάντησε πως κάτι τέτοιο “είναι σίγουρα δυνατό”. “Όπως είπα, είναι μία νέα Microsoft. Η εταιρεία συζητά οτιδήποτε κάποιος θα μπορούσε να φανταστεί σχετικά με το τι να κάνει με το λογισμικό και τις υπηρεσίες της” συμπλήρωσε.

 

Θα μπορούσε η Microsoft πραγματικά να κάνει μία τόσο τολμηρή κίνηση με τα Windows. Η Mary Jo Foley, που έχει μεγάλη εμπειρία σε ζητήματα που αφορούν στην Microsoft, λέει ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. “Η Microsoft μπορεί να “ανοίξει” περισσότερα κομμάτια των Windows, όπως κάνει με το .Net, αλλά όχι το σύνολο του κώδικα του λειτουργικού συστήματος” γράφει.

 

Είναι πάντως γεγονός ότι η Microsoft, η οποία στο παρελθόν έχει χτυπήσει προϊόντα λογισμικού ανοιχτού κώδικα, όπως το Linux, φαίνεται να αγκαλιάζει τέτοιες προσπάθειες όλο και περισσότερο, και ήδη πάνω από 1.000 εφαρμογές έχουν ανέβει στο site GitHub της Microsoft. Παρόλα αυτά, είναι φανερό πως η εταιρεία έχει να διανύσει πολύ δρόμο ακόμα ωσότου κάνει το ίδιο και για το λειτουργικό σύστημα Windows.

 

Link.png Site: Windows Central