Η Mozilla ανακοίνωσε σήμερα επίσημα τη διάθεση της έκδοσης 5 του Firefox browser. Ο Firefox 5.0 αποτελεί το πρώτο προϊόν του νέου μοντέλου ανάπτυξης το οποίο υϊοθέτησε η Mozilla, παρόμοιο με αυτό που ακολουθεί και η Google για τον Chrome browser και το οποίο προβλέπει λιγότερα νέα χαρακτηριστικά για την κάθε νέα έκδοση αλλά παράλληλα πιο συχνές εκδόσεις, καθώς και προσαύξηση του αριθμού έκδοσης κατά μεγαλύτερο βήμα.

 

Η νέα έκδοση, όπως προαναφέρθηκε, δεν περιλαμβάνει αντίστοιχο αριθμό νέων χαρακτηριστικών με αυτόν που είδαμε κατά τη μετάβαση από την έκδοση 3.6 στην 4.0. Εκτός από τις συνήθεις διορθώσεις σε σφάλματα και κενά ασφαλείας, οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

 

  • Προσθήκη υποστήριξης για CSS animations
  • Αλλαγή θέσης στη ρύθμιση του χαρακτηριστικού "Do-Not-Track" ώστε να το εντοπίζουν πιο εύκολα οι χρήστες
  • Βελτίωση στον χειρισμό των αδρανών συνδέσεων HTTP για αύξηση της απόδοσης
  • Βελτιώσεις σε canvas, Javascript, διαχείριση μνήμης και δικτυακές επιδόσεις
  • Βελτιώσεις στην υποστήριξη των προτύπων HTML5, XHR, MathML, SMIL και canvas
  • Βελτιωμένος ορθογραφικός έλεγχος για ορισμένες γλώσσες
  • Πιο στενή ενσωμάτωση στο περιβάλλον εργασίας των χρηστών Linux
  • Το περιεχόμενο τύπου WebGL πλέον απαγορεύεται να φορτώνει υφές (textures) από διαφορετικά domains
  • Στις καρτέλες που βρίσκονται στο παρασκήνιο, περιορίστηκαν οι μεταβλητές setTimeout και setInterval στα 1000 χιλιοστά του δευτερολέπτου για τη βελτίωση της απόδοσης
  • Η έκδοση για Android περιλαμβάνει πλέον το "Do Not Track", καθιστώντας τον Firefox τον πρώτο browser που υποστηρίζει το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό σε πολλαπλές πλατφόρμες

 

Επίσης, η Mozilla ανακοίνωσε τη διάθεση δύο νέων σχετικών εργαλείων για developers, τα Add-on SDK και Add-on Builder Beta. Το πρώτο είναι ένα σύνολο από APIs μαζί με ένα εργαλείο γραμμής εντολών που βοηθούν στην ανάπτυξη πρόσθετων για τον Firefox. Το δεύτερο και πιο εντυπωσιακό είναι ένα online εργαλείο ανάπτυξης πρόσθετων το οποίο παρέχει περιβάλλον για τη συγγραφή κώδικα καθώς και τη ζωντανή δοκιμή των υπό ανάπτυξη πρόσθετων.

 

Οι χρήστες της προηγούμενης έκδοσης έχουν αρχίσει ήδη να λαμβάνουν ειδοποιήσεις για την αυτόματη ενημέρωση του browser τους στην έκδοση 5.0, ενώ όσοι δεν έχουν εγκατεστημένο τον Firefox μπορούν να προμηθευτούν το αρχείο εγκατάστασης από τον επίσημο ιστότοπο της Mozilla.

 

 

Link.png Site: Σχετική ανακοίνωση στο Mozilla Blog

Link.png Site: Mozilla Firefox 5.0 Release Notes

File.png Download: Firefox downloads σε διάφορες γλώσσες