Ύστερα από αρκετά χρόνια έντονη κριτικής κατασκευαστών browser και σχεδιαστών ιστοσελίδων, η Microsoft αποφάσισε να ενσωματώσει στον Internet Explorer το πρότυπο HTML 5. Διανύοντας μια περίοδο αρκετών χρόνων όπου ο browser της είχε μείνει αρκετά πίσω, φαίνεται πως είναι ικανή να ανταγωνιστεί τις ήδη υπάρχουσες λύσεις με την έλευση του IE7 και ΙΕ8. Το HTML 5 φέρνει νέα χαρακτηριστικά αλλά και πολλές βελτιώσεις και ήδη υποστηρίζεται μερικώς από τη Google, Mozilla και Apple.

 

“Ανάμεσα στα σχέδια μας για τη μελλοντική ανάπτυξη του Internet Explorer, είναι και η υποστήριξη HTML 5” δήλωσε ο διευθυντής προγράμματος του Internet Explorer Adrian Bateman. “Θα γνωστοποιήσουμε τις εντυπώσεις μας έτσι ώστε μέσω μιας δημόσιας συζήτησης, να μπορέσουμε να κάνουμε πιο γρήγορα βήματα, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχουν περισσότερες ερωτήσεις παρά απαντήσεις σχετικά με το πρότυπο.’’

Παρά το γεγονός ότι το πρότυπο υποστηρίζεται από τους μεγάλους κατασκευαστές browser (Mozilla, Apple, Google και Opera), η Microsoft δεν είχε δείξει μέχρι τώρα μεγάλο ενδιαφέρον στην υποστήριξη προτεινόμενων χαρακτηριστικών του HTML5 draft. Πάντως ήδη ο IE8 υποστηρίζει κάποια από τα χαρακτηριστικά της νέας HTML όπως DOM Store, Cross Document Messaging, Cross Domain Messaging και Ajax Navigation.

 

Το HTML 5 θεωρείται από του περισσότερους ως το μέλλον του web, αν και το σχέδιο απέχει αρκετά από την πλήρη αξιοποίηση του. Επιπλέον προσφέρει ορισμένες ενδιαφέρουσες τεχνολογίες στοχεύοντας στην εξέλιξη από το περιεχόμενο των ιστοσελίδων, στις web εφαρμογές. Μερικά από τα πιο γνωστά χαρακτηριστικά όπως τα video και audio tags θα επιτρέψουν στους σχεδιαστές να αναπτύξουν διάφορες εφαρμογές πολυμέσων χρησιμοποιώντας τεχνολογίες όπως η JavaScript. Άλλες σημαντικές τεχνολογίες είναι η geolocation, η οποία γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη στον τομέα των κινητών τηλεφώνων και το canvas, το οποίο φέρνει προηγμένες δυνατότητες γραφικών.

 

Δεν υπάρχουν σαφή σχέδια προς το παρόν, ούτε κάποια ένδειξη για το τι στοιχεία του σημερινού σχεδίου HTML 5 στον Internet Explorer θα εφαρμόσει η Microsoft στο μέλλον.

 

Source.png Πηγή: softpedia.com

Link.png Site: Το HTML 5 στο wikipedia (en)