H Apple ετοιμάζεται να ολοκληρώσει το μποϊκοτάρισμα εναντίον του Flash, το οποίο ξεκίνησε πριν από περίπου εννέα χρόνια, δίνοντας τη "χαριστική βολή" μέσω του νέου της λειτουργικού συστήματος, macOS Sierra, στο οποίο κάθε Flash υλοποίηση θα μπλοκάρεται αυτόματα.

Συγκεκριμένα, ο εξ ορισμού περιηγητής της αμερικανικής εταιρείας, Safari, δεν θα επιτρέπει την αναπαραγωγή Flash περιεχομένου σε καμία ιστοσελίδα, επιτρέποντας όμως τη χειροκίνητη παράκαμψη και αναπαραγωγή του (κατόπιν επιλογής του χρήστη) για κάθε ιστοσελίδα ξεχωριστά.

 

Στόχος είναι η ευρύτερη υιοθέτηση του HTML5 από τους δημιουργούς των ιστοσελίδων, το οποίο είναι ταχύτερο, ασφαλέστερο και ελαφρύτερο από το Flash. Η τακτική της Apple χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα "επιθετική" καθώς όσοι δεν συμμορφωθούν με την παραπάνω πολιτική θα δουν σύντομα την επισκεψιμότητα των (Flash) ιστοσελίδων τους να μειώνεται, μιας και δεν θα είναι πλήρως λειτουργικές.

 

Στην εκστρατεία αυτή η Apple δεν είναι μόνη της, καθώς και η Google, πριν από περίπου ένα μήνα, ανακοίνωσε πως και ο Chrome θα αρχίσει να μπλοκάρει το περιεχόμενο αυτού του είδους, εξαιρώντας κάποιες συγκεκριμένες (μεγάλες) ιστοσελίδες με επιλεκτική "case-by-case" ενεργοποίηση του.

 

sheet.0.0.jpg

 

Ωστόσο ο Chrome θα συνεχίσει να αναβαθμίζει τον ενσωματωμένο μηχανισμό αναπαραγωγής Flash περιεχομένου ενώ ο Safari, προκειμένου να προβεί σε αναπαραγωγή, θα προτρέπει τους χρήστες να εκτελούν χειροκίνητες εγκαταστάσεις και ενημερώσεις - διαδικασία η οποία αρκεί για να αποτρέψει πολλούς από την (ενδεχόμενη) μελλοντική χρήση του. Και το μπλοκάρισμα δεν σταματάει εδώ, καθώς ο Safari θα αρχίσει να μπλοκάρει και το Silverlight της Microsoft αλλά και τη Java της Oracle, με το Flash να αποτελεί το πιο "προβληματικό" από τα τρία.

 

Οι περιορισμοί αυτοί θα ενεργοποιηθούν με την κυκλοφορία του macOS Sierra, το ερχόμενο Φθινώπορο.

 

Link.png Site: TheVerge