Η επόμενη έκδοση του Mac OS X με την ονομασία Lion θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο μόνο από το Mac App Store όπως δήλωσε σήμερα ο Steve Jobs στα πλαίσια του συνεδρίου WWDC 2011.

 

Το OS X Lion ενσωματώνει συνολικά 250 νέα χαρακτηριστικά με πολλά από αυτά να έρχονται από το iOS, την πλατφόρμα των iPhone, iPad και iPod Touch.

 

Ένα από αυτά είναι τα multitouch gestures όπου με τη χρήση του ενσωματωμένου touchpad στους MacBook Pro και του Magic Trackpad στους iMac θα μπορείτε να κάνετε μια σειρά από κινήσεις οι οποίες θα αντιστοιχούν σε λειτουργίες του OS X Lion. Μερικές από αυτές είναι το γνωστό pinch to zoom, γρήγορη εναλλαγή εφαρμογών, tap to zoom και άλλες.

 

Ένα ακόμα αναμενόμενο χαρακτηριστικό, η δυνατότητα να τρέχουν οι εφαρμογές σε πλήρη οθόνη έρχεται επιτέλους στο Lion. Το Launchpad δίνει άμεση πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές που έχετε εγκατεστημένες στον υπολογιστή σας ενώ μπορείτε να δημιουργήσετε φακέλους με σχετικές εφαρμογές στα πρότυπα του iOS. Οποιαδήποτε εφαρμογή κατεβάσετε μέσω του Mac App Store, μπορείτε να την δείτε κατευθείαν στο Launcpad μέσα από ένα όμορφο animation ενώ η διαγραφή της γίνεται ακριβώς όπως στο iPhone/iPad.

 

1106lion_missioncontrol.jpg

 

Στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά βλέπουμε το Mission Control, μια νέα λειτουργία η οποία ενοποιεί το Dashboard, Spaces και Expose κάτω από μια κοινή στέγη έτσι ώστε να βλέπετε από μία οθόνη όλες τις ανοιχτές εφαρμογές σας και να πλοηγηθείτε γρήγορα σ' αυτές. Ακόμα το OS X Lion διαθέτει εντελώς ανανεωμένη εφαρμογή Mail η οποία υποστηρίζει εμφάνιση mail σε στυλ διαλόγου ενώ υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσης παλαιών εκδόσεων κάθε εγγράφου σε περίπτωση που κάνετε κάποιο λάθος και χάσετε σημαντικά δεδομένα.

 

 

Όπως αναφέραμε και στην αρχή, το Mac OS X Lion θα κυκλοφορήσει τον Ιούλιο μόνο από το Mac App Store και η τιμή για αναβάθμιση από την προηγούμενη έκδοση θα είναι $29.99.

 

Link.png Site: Mac OS X Lion (videos)