Η Apple αποκάλυψε τη νέα έκδοση του macOS στο Worldwide Developers Conference.

Το νέο λειτουργικό σύστημα των υπολογιστών της εταιρείας, το macOS 13 Ventura, έρχεται με τη λειτουργία Stage Manager, βελτιώσεις στα Spotlight, Mail και Safari, καθώς και νέα χαρακτηριστικά στο Continuity που φέρνουν το λειτουργικό σύστημα πιο κοντά στο iOS.

Αρχικά το Stage Manager είναι ένας νέος τρόπος για multitasking, με την ίδια λειτουργία να κάνει την εμφάνισή της και στο iPadOS 16 που ενσωματώνουν επεξεργαστή M1. Ενεργοποιώντας το από το Κέντρο Ελέγχου, το Stage Manager οργανώνει αυτόματα τις ανοιχτές εφαρμογές σας στην αριστερή πλευρά της οθόνης, ενώ κεντράρει αυτή στην οποία εργάζεστε. Οι χρήστες μπορούν επίσης να ομαδοποιούν μαζί τα παράθυρα για να ανοίγουν ταυτόχρονα και εύκολα περισσότερα από ένα.

image.png.30037a17b310db831e59284f0a92e2d4.png

Το Spotlight έρχεται επίσης με νέες βελτιώσεις στη λειτουργία του αφού μπορεί πλέον ο χρήστης να βρει εικόνες από τη βιβλιοθήκη φωτογραφιών του και να τις αναζητήσει με βάση την τοποθεσία, τους ανθρώπους, τις σκηνές, τα αντικείμενα ή το κείμενο που περιλαμβάνεται σε κάποια απ’ αυτές (με χρήση της λειτουργίας Live Text). Μπορείτε επίσης να εκτελέσετε μια σειρά ενεργειών από τη μπάρα αναζήτησης του Spotlight όπως εκκίνηση ενός χρονοδιακόπτη, εκτέλεση μιας συντόμευσης, κ.ά

image.png.c03d6b37eef8b1e7aa70a0336e3ac8f3.png

Η αναζήτηση στην εφαρμογή Mail έχει και αυτή δεχθεί βελτιώσεις, συμπεριλαμβανομένων πιο ολοκληρωμένων προεπισκοπήσεων, άμεσων προτάσεων όσο πληκτρολογείτε ένα email καθώς και διορθώσεων τυπογραφικών λαθών. Μπορείτε επίσης να προγραμματίσετε και να ακυρώσετε την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσα από την εφαρμογή, να ορίσετε υπενθυμίσεις για να επιστρέψετε σε μηνύματα στο μέλλον και να λάβετε προτάσεις παρακολούθησης. Όπως βλέπουμε στο Gmail και άλλες αντίστοιχες εφαρμογές, το νέο Mail ανιχνεύει έξυπνα αν κάποια στοιχεία λείπουν από το email σας όπως κάποια επισύναψη ή κάποιος χρήστης που δεν έχει δηλωθεί ως CC με βάση το περιεχόμενο του email.

Στο Safari browser βλέπουμε τη λειτουργία Tab Groups, η οποία επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν ποιες καρτέλες βλέπουν οι φίλοι τους σε πραγματικό χρόνο ενώ μπορείτε να συνεργάζεστε σε λίστες σελιδοδεικτών και να ξεκινάτε συζητήσεις ή κλήσεις απευθείας από το browser. Υποστηρίζει επίσης βιομετρικά "Passkeys" ως αντικαταστάτες των παραδοσιακών κωδικών πρόσβασης σε πολλές υποστηριζόμενες πλατφόρμες. Υπενθυμίζουμε ότι η Apple, η Google και η Microsoft δεσμεύτηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα να υποστηρίξουν τη σύνδεση χωρίς κωδικό πρόσβασης σε όλες τις πλατφόρμες τους για smartphones, υπολογιστές και προγράμματα περιήγησης.

Ακόμα τα Messages περιλαμβάνουν τώρα τη δυνατότητα επεξεργασίας και ακύρωσης της αποστολής μηνυμάτων, την επισήμανσής τους ως μη αναγνωσμένα αλλά και την ανάκτησή τους σε περίπτωση που διαγράψετε κάποιο κατά λάθος. Βλέπουμε ακόμα και άλλα χαρακτηριστικά που διευκολύνουν τη συνεργασία σε αρχεία στο πλαίσιο ομαδικών συνομιλιών και τη συμμετοχή σε SharePlay ενέργειες.

image.png.fa58ccce20615133c4f2097e434f7ace.png

image.png.47e97d6b76539ec7ed70741e7ea55e62.png

Το λειτουργικό σύστημα φέρνει επίσης στους χρήστες τη δυνατότητα να "μεταβιβάζουν" τις κλήσεις FaceTime μεταξύ iPhone και Mac και επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιούν ουσιαστικά την καλύτερη κάμερα του iPhone ως webcam του υπολογιστή τους. Αναμενόμενα η όλη ρύθμιση γίνεται αυτόματα, με τον υπολογιστή Mac να αναγνωρίζει και να χρησιμοποιεί αυτόματα το κεντρικό σύστημα καμερών του iPhone όταν αυτό βρίσκεται κοντά στον υπολογιστή, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να κάνει κάτι.  Η Continuity Camera όπως ονομάζεται επίσημα η λειτουργία, περιλαμβάνει υποστήριξη για τις λειτουργίες Center Stage και Portrait Mode της Apple, καθώς και μια νέα λειτουργία Studio Light που μπορεί να φωτίζει το πρόσωπο ενός θέματος και να χαμηλώνει το φόντο του για καλύτερη προβολή του. Η κάμερα μπορεί επίσης να αξιοποιήσει την υπερευρυγώνια κάμερα ενός iPhone για να δείχνει ταυτόχρονα το πρόσωπο του χρήστη και μια άποψη του γραφείου του.

continuity.jpeg.102e8d21810ac8a4dc5a87ab232cd921.jpeg

Όπως και στα Google Photos, έτσι και οι χρήστες των Photos μπορούν να δημιουργήσουν κοινόχρηστους φακέλους φωτογραφιών στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν έως και 6 μέλη. Το κάθε μέλος θα μπορεί να ανεβάζει τις φωτογραφίες που θέλει, με τα υπόλοιπα μέλη να ενημερώνονται αυτόματα για τις νέες φωτογραφίες που προστέθηκαν στο φάκελο. 

Τέλος βελτιώσεις δέχεται το Metal 3, το gaming framework της Apple όπως επίσης και άλλες προεγκατεστημένες εφαρμογές.

image.png.9a1e8e9428ff76a57b9f8531218bf4c3.png

Το macOS 13 Venture είναι συμβατό για τα παρακάτω συστήματα

•    2017 iMac ή νεότερο
•    2017 iMac Pro ή νεότερο
•    2018 MacBook Air ή νεότερο
•    2017 MacBook Pro ή νεότερο
•    2019 Mac Pro ή νεότερο
•    2018 Mac mini ή νεότερο
•    2017 MacBook ή νεότερο
•    2022 Mac Studio

  • Haha 1