Το Opera One, η νέα έκδοση του Opera browser, κυκλοφόρησε επίσημα στο κοινό, ενσωματώνοντας λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης ως το χαρακτηριστικό που ξεχωρίζει ανάμεσα στους αντιπάλους του.

Το Opera One εισάγει το Aria, "την πρώτη πραγματικά εγγενή τεχνητή νοημοσύνη σε browser ", σύμφωνα με την εταιρεία ανάπτυξης. Το Aria μπορεί να κληθεί μέσω γραμμής εντολών, καθώς και από την πλευρική γραμμή του προγράμματος περιήγησης, και αξιοποιεί την τεχνολογία GPT του OpenAI για τη βελτιστοποίηση της αναζήτησης στο διαδίκτυο. 

Όπως αναφέρει η εταιρεία στο δελτίο Τύπου:

Το Aria είναι ένας ειδικός τόσο για το web όσο και στους browsers που επιτρέπει στους χρήστες να συνεργάζονται με την τεχνητή νοημοσύνη ενώ αναζητούν πληροφορίες στον ιστό, δημιουργούν κείμενο ή κώδικα ή λαμβάνουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους για προϊόντα. Όταν πρόκειται για υποστήριξη πελατών, το Aria γνωρίζει ολόκληρη τη βάση δεδομένων τεκμηρίωσης υποστήριξης της Opera και χρησιμοποιεί την τρέχουσα γνώση του προϊόντος της εταιρείας για να απαντήσει στις ερωτήσεις των χρηστών.

Οι χρήστες του Opera One σε Mac και Windows μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια συντόμευση πληκτρολογίου για να εμφανίσουν ένα overlay και να αλληλεπιδράσουν με το Aria. Κάθε φορά που τους έρχεται μια ερώτηση στο μυαλό, μπορούν να χρησιμοποιούν τη γραμμή εντολών για να θέσουν μια ερώτηση στο Aria και είτε να αλληλεπιδρούν με την απάντηση του AI του προγράμματος περιήγησης αμέσως στην πλευρική γραμμή είτε να επιστρέψουν στο browsing. Το Opera One περιλαμβάνει επίσης πρόσβαση στο ChatGPT στην πλευρική γραμμή του προγράμματος περιήγησης.

Επιπλέον, στην 100ή έκδοση του Opera, μια νέα λειτουργία Tab Islands στοχεύει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες σχετίζονται με τις καρτέλες του browser. Τα Tab Islands διατηρεί μαζί τα συσχετιζόμενα tabs με βάση το περιεχόμενό τους, και οι χρήστες μπορούν να μετακινούν τις καρτέλες ή να τις κάνουν minimize προκειμένου να επιστρέψουν σε αυτές αργότερα, ή να τις αποθηκεύσουν ως σελιδοδείκτες.

Ακόμα, το Opera One έρχεται με ένα νέο σχεδιασμό που η Opera αναφέρει ότι είναι "έτοιμος για ένα μέλλον βασισμένο στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη", επιτρέποντας στο πρόγραμμα περιήγησης να προσαρμόζεται δυναμικά στις ανάγκες των χρηστών φέρνοντας στο προσκήνιο μόνο τα βασικά χαρακτηριστικά. Υπάρχει επίσης ένας νέος multithread compositor στο παρασκήνιο που στοχεύει στην παροχή ενός ταχύτερου και ομαλότερου στρώματος user interface.

Το Opera One είναι διαθέσιμο από σήμερα δωρεάν από τον ιστότοπο της εταιρείας, για Windows, macOS και Linux.

  • Like 7
  • Thanks 1