Όταν πριν από 10 περίπου μέρες η Canonical παρουσίαζε την ειδική έκδοση του Ubuntu για tablet, τις καλές εντυπώσεις του διαφημιστικού βίντεο συνόδευε και μια εύλογη επιφύλαξη για το κατά πόσο η εταιρεία θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι ανταγωνιστικό στις ήδη υπάρχουσες πλατφόρμες που κυριαρχούν στον χώρο.

Επισκεπτόμενοι, όμως, το περίπτερο της Canonical στην MWC της Βαρκελώνης η αλήθεια είναι πως εκπλαγήκαμε ευχάριστα από ένα καλαίσθητο και άκρως ενδιαφέρον λειτουργικό σύστημα. Πράγματι, το tablet δείχνει να ταιριάζει στο Ubuntu και, παρά τα αναπόφευκτα κολλήματα λόγω του πρώιμου σταδίου στο οποίο βρίσκεται ακόμα η ανάπτυξή του, είναι εμφανές πως η εταιρεία βρίσκεται σε καλό δρόμο.

 

Ήδη από την αρχική οθόνη φαίνεται η σημασία που δίνει η Canonical στην υποστήριξη πολλαπλών προφίλ, επιτρέποντας σε πολλούς διαφορετικούς χρήστες να χρησιμοποιούν την ίδια συσκευή χωρίς να χρειάζεται να «θυσιάσουν» γι' αυτό τις προσωπικές τους ρυθμίσεις. Αυτή είναι μάλλον και η βασική διαφορά σε σχέση με το Ubuntu για τηλέφωνα, που είναι φτιαγμένο με τη λογική ότι θα χρησιμοποιηθεί από έναν μόνο χρήστη.

 

Ubuntu για tabletsUbuntu για tablets

 

Το περιβάλλον χρήσης του Ubuntu για Tablet θυμίζει την γνώριμη εικόνα του Ubuntu όπως την έχουμε συνηθίσει στη μετά-Unity εποχή αλλά εδώ όλα φαίνονται να δένουν καλύτερα μεταξύ τους, τόσο αισθητικά όσο και λειτουργικά.

 

Οι διαθέσιμες εφαρμογές μπορεί να είναι εγγενείς (native) ή δικτυακές (web apps) και είναι χαρακτηριστικό πως δεν γίνεται κανένας διαχωρισμός μεταξύ τους, με τις τελευταίες να αντιμετωπίζονται απολύτως ισότιμα ως προς τον τρόπο προβολής τους. Επίσης, υπάρχει στενή σύνδεση με το Ubuntu One, που επιτρέπει την απευθείας αγορά περιεχομένου.

 

Ubuntu για tabletsUbuntu για tablets

 

Ενδιαφέρον έχει η λειτουργία "side stage" που επιτρέπει την εκτέλεση μιας εφαρμογής στο πλάι της οθόνης ενώ κάποια άλλη μπορεί να τρέχει στο προσκήνιο, ενώ μας άρεσε το γεγονός ότι το λειτουργικό σύστημα μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε αναζητήσεις με λέξεις-κλειδιά ακόμα και μέσα στις ρυθμίσεις της κάθε εφαρμογής.

 

Το Ubuntu για Tablet είναι το τελευταίο κομμάτι ενός παζλ που θέλει την Canonical να επεκτείνεται πέρα από την παραδοσιακή αγορά των PC και των laptop, σε αυτές των φορητών συσκευών και των τηλεοράσεων, φιλοδοξώντας να αυξήσει, με αυτό τον τρόπο, κατακόρυφα την βάση των χρηστών της.