Όπως αναμενόταν, η Microsoft παρουσίασε πριν λίγο τα Windows 10 S, μια νέα έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος το οποίο προορίζεται για το εκπαιδευτικό σύστημα και συγκεκριμένα για μαθητές, φοιτητές και καθηγητές που επιθυμούν να έχουν ένα οικονομικό αλλά και ικανό σύστημα για τις ανάγκες τους.

Αποτελώντας στην ουσία την απάντηση στο Chrome OS της Google που έχει συναντήσει τεράστια επιτυχία στα σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών, η πρόταση της Microsoft έχει σημαντικά μικρότερο κόστος για τους κατασκευαστές υπολογιστών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για κυκλοφορία συστημάτων από $189. Τα Windows 10 S αποτελούν μια ειδική έκδοση των Windows 10 Pro με έμφαση στην απλότητα, την ταχύτητα και χωρίς το φόρτωμα υπηρεσιών και εφαρμογών που δε χρειάζεται ένας μαθητής, κάτι που κάνει τη διαφορά από την πρώτη στιγμή αφού η πρώτη πρόσβαση στο σύστημα γίνεται σε 15 δευτερόλεπτα έναντι 40 στα Windows 10 Pro.

 

Μια σημαντική διαφορά με τη Pro έκδοση είναι ότι τα Windows 10 S μπορούν να τρέξουν εφαρμογές που υπάρχουν μόνο στο Windows Store για μεγαλύτερη ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου και desktop εφαρμογών όπως η πλήρη σουίτα Office που θα κάνει την εμφάνισή της το καλοκαίρι. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής προσπαθήσει να τρέξει κάποιο αρχείο που έχει κατεβάσει από το Internet, τότε θα ενημερωθεί ότι η εκτέλεσή του είναι αδύνατη, με το σύστημα να του προτείνει μια εναλλακτική λύση από το Windows Store. Όπως αναφέρθηκε, η εκτέλεση όλων των desktop εφαρμογών εκτός του Windows Store θα είναι δυνατή μόνο μέσω αναβάθμισης στην Pro έκδοση, μια διαδικασία που γίνεται με (άγνωστη για την ώρα) χρέωση.

 

Ενσωματώνοντας χαρακτηριστικά που βλέπουμε σε ποιο ακριβές εκδόσεις που προορίζονται για εταιρική χρήση, τα Windows 10 S κάνουν εύκολη τη ρύθμιση πολλαπλών συστημάτων σε ένα σχολικό δίκτυο με συγκεκριμένες ρυθμίσεις, με τη χρήση ενός απλός USB Stick. Ο διαχειριστής μπορεί ακόμα να επιλέξει ποια τεχνικά χαρακτηριστικά θα είναι ενεργοποιημένα όταν ο υπολογιστής έχει συνδεθεί στο δίκτυο, απενεργοποιώντας για παράδειγμα την κάμερα.

 

Κατά τα άλλα, το νέο λειτουργικό υποστηρίζει και τις Mixed Reality εμπειρίες που θα προωθήσει η Microsoft από το καλοκαίρι μαζί με την κυκλοφορία των πρώτων συμβατών MR συστημάτων. Με κάθε αγορά ενός Windows 10 S υπολογιστή, η Microsoft προσφέρει δωρεάν ετήσια συνδρομή του Minecraft Education αλλά και του Office 365 Education Edition. Η κυκλοφορία των πρώτων Windows 10 S υπολογιστών αναμένεται από αυτό το καλοκαίρι, με τη Dell, τη Samsung, την ASUS, την HP και την Acer να περιλαμβάνονται ανάμεσα στους πρώτους κατασκευαστές που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά σχετικές προτάσεις.