Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συνεργασία της Microsoft και του ιδρύματος Raspberry για την παρουσία των Windows 10 στο Raspberry Pi 2, μαθαίνουμε στο συνέδριο Build 2015 ως μέρος των ανακοινώσεων για τις εκδόσεις του λειτουργικού που αφορούν συσκευές IoT.

Οι εκδόσεις IoT (Internet of Things) των Windows 10 αποτελούν την εξέλιξη των Windows Embedded εκδόσεων και απευθύνονται για εγκατάσταση κυρίως σε συσκευές που έχουν πρόσβαση στο Internet, με την ποικιλία τους να διαφέρει ριζικά όπως ATM, διαφημιστικές πινακίδες κ.α

 

Ειδικά για το Raspberry Pi 2, ο μικρός υπολογιστής θα είναι σε θέση να τρέξει την αρχική έκδοση με την ονομασία IoT Core. Η συγκεκριμένη έκδοση απευθύνεται σε συσκευές που διαθέτουν ελάχιστη μνήμη 256MB και αποθηκευτικό χώρο 2GB. Είναι συμβατή με επεξεργαστές x86/x64 και ARM, δεν υποστηρίζεται κάποιο γραφικό περιβάλλον όπως πολλοί περιμέναν και μπορεί να τρέξει Universal εφαρμογές και drivers των Windows 10.

 

gallery_39041_1932_56241.jpg

 

Ήδη η Microsoft διαθέτει την πρώτη δοκιμαστική έκδοση των Windows 10 IoT Core για το Raspberry Pi 2 από την συγκεκριμένη διεύθυνση ενώ το ίδιο ισχύει και για άλλες παρόμοιες πλακέτες όπως το MinnowBoard Max, το Intel Galileo και στην open-source ηλεκτρονικη πλατφορμα Arduino. Παρόμοια boards δίνουν τη δυνατότητα σε ένα κατασκευαστή hardware να προχωρήσει σε αναλυτικές δοκιμές από τη στιγμή που στα σχέδια του βρίσκεται η σύνδεση με κάποιο αισθητήρα ή άλλο hardware, χωρίς να χρειάζεται η χρήση ενός ολόκληρου υπολογιστή

 

Μια πρώτη δοκιμή των δυνατοτήτων που παρέχει η πλατφόρμα μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο όπου το Raspberry Pi 2 έχει τοποθετηθεί σε ένα μικρό όχημα, την οδήγηση του οποίου την αναλαμβάνουμε εμείς με ένα χειριστήριο του Xbox One.

 

 

Η δεύτερη έκδοση με ονομασία Windows 10 for mobile devices, παρέχει το μοντέρνο περιβάλλον των Windows 10 σε όσες συσκευές τρέχει και απευθύνεται σε συσκευές με ελάχιστα τεχνικά χαρακτηριστικά τα 512MB μνήμης και τα 4GB αποθηκευτικού χώρου. Στην περίπτωση αυτή υποστηρίζονται μόνο επεξεργαστές αρχιτεκτονικής ARM, και κάθε τέτοια συσκευή θα μπορεί να τρέχει universal και mobile εφαρμογές.

 

Τέλος η έκδοση IoT for Ιndustry devices, παρέχει το κλασσικό desktop shell, και τρέχει σε συσκευές με τουλάχιστον 1GB RAM και 16GB αποθηκευτικού χώρου. Σε αντίθεση με την έκδοση για mobile συσκευές, η συγκεκριμένη απευθύνεται μόνο σε x86/x64 επεξεργαστές και εκτός των Universal εφαρμογών, είναι σε θέση να τρέξει και τις χιλιάδες Win32 εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

 

gallery_39041_1932_6955.jpg

 

Κάθε Windows 10 IoT έκδοση μπορεί να αναβαθμίζεται μέσω του Windows Update παρέχοντας τα αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφάλειας που φέρνει το νέο λειτουργικό της Microsoft.