Το ότι ο Edge, ο browser της Microsoft που αντικατέστησε τον Internet Explorer, δεν έχει καταφέρει να συναρπάσει το κοινό, είναι μια κοινή παραδοχή.

Η Microsoft έχει προχωρήσει σε διάφορες κινήσεις τα τελευταία χρόνια προκειμένου να αυξήσει το ελάχιστο μερίδιο που διαθέτει σε μια αρκετά ανταγωνιστική αγορά, όμως με την τελευταία που προωθεί η εταιρεία στις δοκιμαστικές εκδόσεις των Windows 10, δημιουργεί δικαιολογημένες αντιδράσεις. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει σε μήνυμά της, «θα ξεκινήσει τις δοκιμές μιας αλλαγής μέσω της οποίας όλοι οι σύνδεσμοι που περιλαμβάνονται σε mail που λαμβάνει ο χρήστης στην εφαρμογή Windows Mail, θα ανοίγουν αποκλειστικά και μόνο στον Edge browser». Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι ακόμα και αν ο χρήστης έχει δηλώσει τον Chrome ή τον Firefox ως προκαθορισμένο browser στα Windows 10, η Microsoft απλά θα αγνοήσει το γεγονός αυτό και θα επιβάλει το άνοιγμα της ιστοσελίδας στον Edge.

Σε παρόμοια ενέργεια είχε προχωρήσει κατά το παρελθόν η Microsoft επιβάλλοντας σε όσους χρησιμοποιούσαν τη ψηφιακή βοηθό Cortana για τις αναζητήσεις τους, αυτές να πραγματοποιούνται μόνο μέσω της υπηρεσίας Bing και με τα αποτελέσματα να ανοίγουν μόνο στον Edge browser ακόμα και αν άλλος browser είχε δηλωθεί ως προκαθορισμένος. Στο άρθρο της στο επίσημο blog των Windows, η επικεφαλής του προγράμματος δοκιμών Windows Insider, Dona Sarkar, δηλώνει ότι «η εταιρεία περιμένει τα σχόλια της κοινότητας» για το σύνολο των αλλαγών που υπάρχουν στην τελευταία δοκιμαστική έκδοση των Windows 10, κάτι που αφήνει το ενδεχόμενο πλήρης κατάργησης της συγκεκριμένης ρύθμισης αν οι αντιδράσεις -όπως αναμένεται- είναι ως επί το πλείστον αρνητικές.

Σε άλλες προσπάθειες της Microsoft να πείσει τους χρήστες να χρησιμοποιούν τον Edge έναντι του Chrome, περιλαμβάνεται η δυσκολία δήλωσης του δεύτερου ως προκαθορισμένου browser στα Windows 10, διάφορες δοκιμές που φανερώνουν τη διαφορά στην αυτονομία ενός φορητού υπολογιστή που χρησιμοποιεί τον Edge, καθώς και διάφορες διαφημίσεις που κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνισή τους στο λειτουργικό.

Verge