Η Microsoft διερευνά αναφορές σχετικά με μια επαναλαμβανόμενη εμφάνιση της “μπλε οθόνης θανάτου” (BSOD) που εμφανίζει ένα μήνυμα σφάλματος "UNSUPPORTED_PROCESSOR" σε συγκεκριμένους υπολογιστές με Windows 11 μετά την εγκατάσταση μιας ενημερωμένης έκδοσης που κυκλοφόρησε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Η ενημέρωση με το αναγνωριστικό KB5029351, περιλαμβάνει συνήθεις μηνιαίες διορθώσεις, ωστόσο, φαίνεται να προκαλεί προβλήματα όταν εφαρμόζεται παράλληλα με ορισμένες μητρικές κάρτες της MSI.

Μέσα στο Health Center των Windows, δημοσιεύτηκε ένα σημείωμα υποστήριξης που αναφέρει: "Προς το παρόν διερευνούμε για να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για πρόβλημα που προκλήθηκε από τη Microsoft. Θα παράσχουμε ενημέρωση όταν θα είναι διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες.

Το πρόβλημα παρουσιάστηκε και σε δημοσιογράφο του TheVerge και σε Windows 11 σύστημα με επεξεργαστή Intel Core i9-13900KS σε συνδυασμό με MSI MPG Z690 Carbon WiFi motherboard. Ένα ανάλογο πρόβλημα έχει περιγραφεί λεπτομερώς από αρκετούς χρήστες στο Reddit, οι οποίοι αντιμετώπισαν το ίδιο BSOD μήνυμα μετά την εγκατάσταση της ενημέρωσης. Οι συγκεκριμένοι χρήστες μοιράζονται το κοινό χαρακτηριστικό ότι χρησιμοποιούν συστήματα που βασίζονται στην Intel σε συνδυασμό MSI motherboard που έχουν εξοπλιστεί με τις τελευταίες ενημερώσεις BIOS. Ένα θετικό στοιχείο εν μέσω αυτών των περιστατικών είναι ότι τα Windows 11 έχουν επιδείξει την ικανότητα να ανακάμπτουν από αντίστοιχα σφάλματα BSOD με την αφαίρεση της ενημέρωσης.

Σε αυτό το σημείο, η Microsoft φαίνεται να έχει αποσύρει την ενημέρωση KB5029351 από τα επηρεαζόμενα συστήματα, ωστόσο παραμένει προσβάσιμη για τα μη επηρεαζόμενα συστήματα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί το γεγονός ότι η ενημέρωση πέρασε τη συνηθισμένη πορεία μέσω της φάσης δοκιμών Windows Insider της Microsoft, προχώρησε στη βαθμίδα Release Preview και στη συνέχεια έγινε διαθέσιμη για τις εμπορικές εκδόσεις των Windows 11 πριν από την εμφάνιση αυτών των προβλημάτων.

Ενώ η ακριβής αιτία αυτού του προβλήματος δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί, μια πιθανή σύνδεση μπορεί να υπάρχει με τις πρόσφατες ενημερώσεις BIOS που κυκλοφόρησε η MSI. Οι ενημερώσεις αυτές σχεδιάστηκαν ειδικά για να φιλοξενήσουν τους επερχόμενους desktop επεξεργαστές 14ης γενιάς της Intel, γνωστούς με την κωδική ονομασία Raptor Lake-S Refresh. Η MSI εισήγαγε πρόσφατα μια σειρά από ενημερώσεις BIOS για τις Z690 και Z790 motherboards, όπως αναφέρεται ρητά στις σημειώσεις διορθώσεων, για την "υποστήριξη επεξεργαστών επόμενης γενιάς". Ειδικότερα, όλοι οι χρήστες του Reddit που αντιμετώπισαν αυτό το πρόβλημα επιβεβαίωσαν ότι οι μητρικές τους MSI λειτουργούν με την πιο πρόσφατη έκδοση του BIOS. Επιπλέον, ένας χρήστης ανέφερε μια πιθανή λύση με την επαναφορά σε μια παλαιότερη έκδοση του BIOS, επιτρέποντας έτσι την εγκατάσταση της ενημερωμένης έκδοσης KB5029351.

  • Like 2
  • Sad 3