Η απόφαση της Microsoft να τερματίσει την υποστήριξη των Windows 10 τον Οκτώβριο του 2025 ενδέχεται να σημάνει έναν τεράστιο κύκλο αναβάθμισης για τους κατασκευαστές υπολογιστών, τις επιχειρήσεις και τους χρήστες.

Παράλληλα ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών Canalys, ενδέχεται να αυξήσει κατά πολύ τα ηλεκτρονικά απόβλητα.

Η εταιρεία Canalys εκτιμά ότι εξαιτίας της ασυμβατότητας τους με τη νεότερη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Microsoft, Windows 11, περίπου 240 εκατομμύρια υπολογιστές θα αχρηστευτούν. Και αυτή η κατάσταση προκαλεί ανησυχίες, καθώς όλοι αυτοί οι υπολογιστές ενδέχεται να καταλήξουν σε χωματερές.

Μπορεί η άφιξη των Windows 11 στα τέλη του 2021 να μην ενθάρρυνε τις μαζικές πωλήσεις υπολογιστών ωστόσο το τέλος της υποστήριξης των Windows 10 στα τέλη του 2025 ενδέχεται να σηματοδοτήσει ένα σημείο ανάκαμψης για την εδώ και καιρό προβληματική αγορά υπολογιστών, παρακινώντας χρήστες και επιχειρήσεις να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους. Το τέλος ωστόσο της υποστήριξης των Windows 10 και η σταδιακή κατάργηση τους απειλεί τη χρησιμότητα πολλών υφιστάμενων υπολογιστών και συσκευών και αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τη δυναμική της αγοράς. Η εταιρεία Canalys εκτιμά ότι η αγορά πρόκειται να γνωρίσει ανάπτυξη της τάξης του 8% το 2024 καθώς οι καταναλωτές θα επιδιώξουν να αντικαταστήσουν τους παλαιότερους υπολογιστές τους με μοντέλα που είναι συμβατά με τα Windows 11 ή, ενδεχομένως και με τα Windows 12.

Όταν ανακοινώθηκαν οι προδιαγραφές και οι απαιτήσεις συστήματος για τα Windows 11, ήταν πολλά τα πράγματα που εμπόδιζαν τους συμβατούς με τα Windows 10 υπολογιστές να «τρέξουν» το λειτουργικό σύστημα Windows 11, συμπεριλαμβανομένου ενός τουλάχιστον διπύρηνου επεξεργαστή 64-bit, τουλάχιστον 4 GB μνήμης RAM, τουλάχιστον 64 GB αποθηκευτικού χώρου και υλικολογισμικό UEFI με δυνατότητα Secure Boot αντί του παλαιότερου BIOS. Επιπλέον, μια κρίσιμης σημασίας απαίτηση ήταν η έκδοση 2.0 του TPM για αυξημένη ασφάλεια (ουσιαστικά αντικατέστησε την έκδοση 1.2 του TPM που υποστηρίζεται από ορισμένες συσκευές Windows 10). Τα Windows 11 επίσης απαιτούν GPU συμβατή με DirectX 12 ή νεότερη έκδοση με πρόγραμμα οδήγησης WDDM 2.x, γεγονός που άφησε εκτός πολλές παλαιότερες μονάδες iGPU. 

Σύμφωνα με την Canalys, περίπου 240 εκατομμύρια υπολογιστές δεν πληρούν τις απαιτήσεις συμμόρφωσης με τα Windows 11 και επομένως, με την προθεσμία υποστήριξης των Windows 10 να είναι η 25η Οκτωβρίου του 2024, οι περισσότεροι από αυτούς καθίστανται αυτομάτως παρωχημένοι και απαρχαιωμένοι. Αν και η ανακύκλωση παραμένει μια βιώσιμη επιλογή, η έλλειψη συμβατότητας των συγκεκριμένων υπολογιστών με την τελευταία έκδοση των Windows 11 τους απαξιώνει ουσιαστικά ενώ δύσκολη καθίσταται και η αναβάθμιση τους. Επομένως, παρά τις μεγαλύτερες σημερινές δυνατότητες στον τομέα της αναβάθμισης και της ανακατασκευής, οι περισσότεροι από τους συγκεκριμένους υπολογιστές αναμένεται να καταλήξουν στις χωματερές, κάτι που αναμφισβήτητα αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη διαχείριση των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Σε απάντηση σε αυτές της ανησυχίες, η Microsoft ανακοίνωσε ότι με τη διάθεση των Extended Security Updates για τα Windows 10, η υποστήριξη του λειτουργικού συστήματος μπορεί να επεκταθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2028 αν και θα υπάρχει κάποιο κόστος.

Όπως και να έχει, το συγκεκριμένο σενάριο δείχνει την αυξημένη ευθύνη που έχουν πλέον οι κατασκευαστές hardware και software ώστε να αναπτύσσουν προϊόντα με μεγαλύτερο κύκλο ζωής. Η Canalys υποστηρίζει ότι η έμφαση στην ανθεκτικότητα, στην επισκευασιμότητα και στην ανακυκλωσιμότητα είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων. Αυτή η προσέγγιση, σε συνδυασμό με μία περισσότερη μακροπρόθεσμη υποστήριξη στο λογισμικό μπορεί να παρατείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής των συσκευών, προωθώντας μια πιο βιώσιμη και κυκλική οικονομία.

  • Like 3
  • Thanks 1
  • Sad 2