Το γαϊτανάκι ανακοινώσεων μεταξύ της Microsoft και της Ευρωπαϊκής επιτροπής σχετικά με τη μονοπωλιακή πολιτική της εταιρείας στην αγορά των browser, φτάνει στο τέλος του.

 

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε δεκτή τη πρόταση (αν και με αλλαγές) της Microsoft για την εμφάνιση ειδικής ιστοσελίδας στα Windows XP, Vista, 7 όπου ο χρήστης θα επιλέγει για κατέβασμα και εγκατάσταση τον browser της αρεσκείας του. Τα χαρακτηριστικά αυτής της σελίδας (ballot screen) είναι

 

  • εμφάνιση του συνόλου των browsers της αγοράς (μέχρι 12)
  • αλφαβητική λίστα (ανά κατασκευαστή)
  • γρήγορη και εύκολη εγκατάσταση του καθένα
  • ο/οι εγκατεστημένοι browser θα τοποθετείται στην taskbar όπως ο IE
  • πληροφορίες για τις δυνατότητες κάθε browser
  • χρήση αυτής της δυνατότητας για 5 χρόνια

Η ιστοσελίδα θα εμφανιστεί αυτόματα σε όλες τις εκδόσεις Windows μέσω του Windows Update και συγκεκριμένα μόλις ξεκινήσει η πρώτη αναζήτηση ενημερώσεων. Με το τρόπο αυτό δε χρειάζεται να εγκατασταθεί από τους κατασκευαστές επιπλέον λογισμικό ούτε να καθυστερήσει η κυκλοφορία των Windows 7 που αναμένεται στις 22 Οκτωβρίου.

 

Με ανακοίνωση της, η Ευρωπαική Επιτροπή δίνει διάστημα ενός μηνός στα εμπλεκόμενα μέρη για να εκφράσουν παράπονα που ενδεχομένως να έχουν σχετικά με τη λύση αυτή. Ήδη η Opera που κατασκευάζει τον ομώνυμο browser και ξεκίνησε πρώτη τη δικαστική διαμάχη κατά της Microsoft, εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη τελική απόφαση κρατώντας όμως επιφυλάξεις.

 

Picture.png Εικόνα: Ballot Screen

Link.png Site: zdnet.com