Έφτασε η μέρα. Μετά από 12 χρόνια, 6 μήνες και 12 μέρες στην αγορά, τα Windows XP ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους και έφτασαν στο τέλος της ζωής τους. Σήμερα έλαβαν το τελευταίο σετ από patches μέσω της υπηρεσίας Windows Update και… αυτό ήταν.

Τα Windows XP κυκλοφόρησαν στις 25 Οκτωβρίου του 2001. Συνολικά έλαβαν τρεις μεγάλες αναβαθμίσεις, το Service Pack 1 στις 9 Σεπτεμβρίου του 2002, το Service Pack 2 στις 25 Αυγούστου του 2004 και το Service Pack 3 στις 21 Απριλίου του 2008. Στις 14 Απριλίου του 2009, η Microsoft σταμάτησε την Mainstream υποστήριξη του λειτουργικού με την έννοια ότι μπορεί οι αναβαθμίσεις για παράδειγμα στην ασφάλεια να συνεχίζονταν, ωστόσο δεν υπήρχε πια η τεχνική υποστήριξη ενώ και η εγγύηση έληξε. Σήμερα, η εταιρεία σταμάτησε και την Extended υποστήριξη του προϊόντος. Η εταιρεία πάντως θα συνεχίσει να προσφέρει υποστήριξη στα προϊόντα ασφάλειας που αφορούν στο λογισμικό έως στις 14 Ιουλίου 2015 και θα συνεχίσει τακτικά να ειδοποιεί τους χρήστες των Windows XP ότι το λειτουργικό σύστημα δεν είναι πια ασφαλές.

 

Αν και ο Internet Explorer αναμένεται να συνεχίσει να υποστηρίζεται από τη Microsoft έως στις 14 Ιανουαρίου του 2020, και αυτός μαζί με τους προκάτοχους του, πεθαίνει σήμερα με τα Windows XP.

 

Μαζί τους πεθαίνει και η σουίτα γραφείου της εταιρείας Office 2003 που κυκλοφόρησε στις 21 Οκτωβρίου του 2003. Το Office 2003 έλαβε τρεις μεγάλες αναβαθμίσεις, όπως και τα Windows XP: το Service Pack 1 στις 27 Ιουλίου 2004, το Service Pack 2 στις 27 Σεπτεμβρίου του 2005 και το Service Pack 3 στις 17 Σεπτεμβρίου του 2007. Στις 14 Απριλίου του 2009, η Microsoft σταμάτησε την Mainstream υποστήριξη στη σουίτα.

 

Τώρα που τελείωσε η υποστήριξη στα Windows XP από τη Microsoft και επισήμως, πόσο άσχημα είναι τα πράγματα; Μάλλον πολύ άσχημα, αν σκεφτούμε ότι το 28% του κοινού που χρησιμοποιεί το Internet ακόμη το κάνει χρησιμοποιώντας υπολογιστή με Windows XP, και αυτά τα συστήματα σχετικά σύντομα θα είναι γεμάτα κενά ασφαλείας, έτοιμα να τα εκμεταλλευτούν επιτήδειοι. Πόσοι άραγε από αυτούς τους χρήστες διαθέτουν ενημερωμένα προσωπικά firewalls και εφαρμογές antimalware/ antivirus; Πόσοι επίσης γνωρίζουν πώς να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά απειλές που καταφτάνουν στο inbox του email τους, από έγγραφα του Office, από USB κλειδιά ή ακόμα χειρότερα από browsers (μη ενημερωμένους, μη σωστά ρυθμισμένους κ.ά); Ευτυχώς τόσο η Google όσο και η Mozilla θα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα προϊόντα τους (Chrome, Firefox) για τα Windows XP για τουλάχιστον ένα χρόνο, αλλά από εκεί και μετά; Αν και ειδικοί δεν πιστεύουν –χωρίς να το αποκλείουν- ότι θα δούμε κάποιο worm που θα μπορούσε να μολύνει μαζικά τέτοια συστήματα, προβλέπουν ότι οι επιθέσεις με malware θα είναι πιο αποτελεσματικές (και αυτό σημαίνει κλοπή προσωπικών δεδομένων, δεδομένων πιστωτικών καρτών κ.ά).

 

Το τέλος της υποστήριξης των Windows XP έχει αντίκτυπο και στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την Microsoft από τις 8 Απριλίου 2014, τα Windows XP και Office 2003 δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν. Παρ’ όλα αυτά, δε θα υπάρχουν πλέον ενημερώσεις ασφαλείας ή τεχνική υποστήριξη για Windows XP, που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ακόλουθων:

 

Υψηλότερο κόστος και χαμηλότερη παραγωγικότητα: Η μείωση των λειτουργικών εξόδων και η βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων είναι ανάμεσα στις ύψιστες προτεραιότητες των μικρών επιχειρήσεων. Οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το ότι το 47% των μικρών επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η έλλειψη πόρων είναι ένας σημαντικός λόγος για τη μη αντικατάσταση παλαιότερων υπολογιστών, παρόλο που παρουσιάζουν συχνά προβλήματα και μειώνουν την παραγωγικότητα (Techaisle, 2013). Παρ’ όλα αυτά, μακροπρόθεσμα, η αντικατάσταση παλαιότερων υπολογιστών και η αναβάθμιση στα νέα Windows και Office είναι πολύ πιθανό να κοστίσουν λιγότερο. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι μικρές επιχειρήσεις δαπανούν κατά μέσο όρο $427 σε επισκευές για υπολογιστές που είναι 4 ετών ή πιο παλιοί, χωρίς να αναφέρουμε τις ώρες χαμένης παραγωγικότητας για την επίλυση των προβλημάτων.

 

Έκθεση σε κινδύνους ασφάλειας και συμβατότητας: Η ασφάλεια είναι, βεβαίως, μια μεγάλη ανησυχία για όλες τις επιχειρήσεις. Οι υπολογιστές που δεν υποστηρίζονται και δεν έχουν λάβει τις ενημερώσεις είναι ευπαθείς σε κινδύνους ασφαλείας. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έρευνα της ομάδας Microsoft’s Trustworthy Computing έδειξε ότι τα XP είναι 5 φορές πιο ευπαθή σε κινδύνους και επιθέσεις από ότι τα Windows 8.1.

 

Έλλειψη νέων εφαρμογών: Μετά την 8η Απριλίου 2014, οι προγραμματιστές εφαρμογών και οι πάροχοι ανεξαρτήτων λύσεων που κάνουν υλοποιήσεις για Windows XP δε θα εκδώσουν νέες αναβαθμίσεις για υπάρχοντες εφαρμογές και δε θα δημιουργήσουν νέες λύσεις για αυτές. Με άλλα λόγια, οποιεσδήποτε λύσεις υπάρχουν στα τωρινά Windows XP, θα παραμείνουν όπως έχουν, από άποψη χαρακτηριστικών και βελτιώσεων. Οι υπολογιστές σας δε θα εξελίσσονται ταυτόχρονα με τους πελάτες των επιχειρήσεων αλλά και με τις σύγχρονες απαιτήσεις της ανταγωνιστικής αγοράς.

 

Link.png Site: TheNextWeb

Link.png Site: ArsTechnica