Το chkdsk είναι ένα εργαλείο των Windows το οποίο αναλαμβάνει την εξέταση του συστήματος αρχείων των σκληρών δίσκων των υπολογιστών και τη διόρθωση πιθανών σφαλμάτων του. Η Microsoft ανακοίνωσε μέσα από το επίσημο blog των Windows 8 ορισμένες βελτιώσεις του chkdsk οι οποίες θα ενσωματωθούν στην επερχόμενη γενιά των Windows.

 

Οι αλλαγές γίνονται κυρίως με βάση το γεγονός ότι οι σκληροί δίσκοι των ηλεκτρονικών υπολογιστών μεγαλώνουν συνεχώς σε χωρητικότητα, αν και η Microsoft όπως επισημαίνει έχει παραμετροποιήσει το chkdsk στο παρελθόν για την πλατφόρμα των Windows XP και των Windows 7. Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τη λειτουργία του συστήματος αρχείων NTFS το οποίο ενσωματώνεται στην πλατφόρμα της Microsoft. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η αυτόματη διόρθωση λαθών όταν ο σκληρός δίσκος βρίσκεται σε λειτουργία. “Στα Windows 8 έχουμε βελτιώσει των αριθμό των θεμάτων που μπορούν να διαχειριστούν χωρίς να διακοπεί η λειτουργία που πραγματοποιεί ο χρήστης” αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα πρόγνωσης σφαλμάτων των δίσκων πριν ακόμη μεταφερθεί κάποιο αρχείο στα προβληματικά του μέρη. Μια νέα υπηρεσία που ενσωματώνουν τα Windows 8 είναι η συνεχής λειτουργία αυτής της υπηρεσίας χωρίς να επιβαρύνεται η απόδοση του συστήματος.

 

7357.Picture_5F00_1_5F00_thumb_5F00_3C215244.png

 

Ακόμη αναφέρεται ότι μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις που θα απαιτείται η διακοπή λειτουργίας του σκληρού δίσκου εάν εντοπιστεί κάποιο μη άμεσα αντιμετωπίσιμο σφάλμα σε αυτό, με την εταιρεία να υποστηρίζει ότι ο χρόνος της διακοπής έχει ελαττωθεί σε σημαντικό βαθμό, έτσι ώστε να μην απαιτεί παραπάνω από μερικά δευτερόλεπτα. Στο νέο μοντέλο, ο χρόνος διακοπής θα είναι ανάλογος με τον αριθμό των σφαλμάτων και όχι ανάλογος του αριθμού των επηρεαζομένων αρχείων όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

 

Η τρίτη πιο σημαντική αναβάθμιση του chkdsk είναι η ενημέρωση του χρήστη για πιθανά σφάλματα στο σκληρό δίσκο, όπου στη συνέχεια θα απαιτείται από αυτόν απλά μια επιβεβαίωση για να ξεκινήσει η διαδικασία επιδιόρθωσης. Υπάρχει ακόμη η επιλογή χειροκίνητου ελέγχου πριν την έναρξη των Windows.

 

5775.picture5_5F00_thumb_5F00_335149F8.png

 

Link.png Site: neowin.net