Σε κινήσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα όχι μόνο στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, αλλά και της ψυχαγωγίας προχωρά ο ΟΤΕ ο οποίος, διά μέσου της θυγατρικής του Hellas Sat κατέθεσε προχθές (17 Απριλίου) στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αίτηση για τη χορήγηση άδειας δορυφορικής συνδρομητικής ψηφιακής τηλεόρασης.

 

Στα άμεσα σχέδια του Οργανισμού είναι να λανσάρει τη δική του ψηφιακή πλατφόρμα για την παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης. Δηλαδή, μεταξύ άλλων η παροχή ενός -ή στην εξέλιξή του προγράμματος- περισσοτέρων «μπουκέτων» τηλεοπτικών καναλιών μέσω δορυφόρου, υπηρεσία η οποία θα συνδυαστεί με μια σειρά από νέες άλλες όπως π.χ. η τηλεόραση μέσω internet (IPTV - Internet Protocol TV) αλλά και το δορυφορικό internet.

 

Ειδικά για το τελευταίο, που αποτελεί τη λύση για μια σειρά από περιοχές όπου το επίγειο δίκτυο δεν μπορεί να υποστηρίξει υπηρεσίες τηλεόρασης, πληροφορίες αναφέρουν πως η αγορά σύντομα θα αλλάξει σημαντικά καθώς οι τιμές θα υποχωρήσουν δραματικά.

 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως άμεσα θα ανακοινωθεί από τον όμιλο ΟΤΕ, την ΕΡΤ και το υπουργείο Μεταφορών ότι οι επικείμενες αθλητικές αναμετρήσεις του Euro 2008 και των Ολυμπιακών Αγώνων της Κίνας θα είναι δυνατόν να γίνουν σε μετάδοση High Definition. Η παρακολούθησή τους θα γίνει εφικτή με τη διάθεση ειδικής κάρτας η οποία θα μπορεί να λειτουργήσει σε αποκωδικοποιητές που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά.

 

H δορυφορική πλατφόρμα που έχει σχεδιαστεί από τον Οργανισμό θα υποστηρίζει τη μετάδοση και εκπομπής υψηλής ευκρίνειας (High Definition (ανάλυση 1080 x1920 pixels) δηλαδή τεχνολογία νέας γενιάς.

 

Σήμερα ο εξοπλισμός για να έχει κανείς την υπηρεσία της δορυφορικής σύνδεσης με το διαδίκτυο κοστίζει περί τα 1.000 ευρώ και με τις νέες συνθήκες θα οι τιμές θα διαμορφωθούν στα 300 ευρώ, ενώ η μηνιαία συνδρομή πιθανότατα να διαμορφωθεί στα 30 ευρώ από περίπου 100 που είναι σήμερα.

 

Ο ΟΤΕ έχει ανακοινώσει επίσημα πως από το Σεπτέμβριο θα παρέχει υπηρεσίες περιεχομένου, όπως τηλεοπτικά κανάλια και ταινίες κατά παραγγελία (video on demand). Μόνο που όπως φαίνεται προχωρά ένα βήμα παραπέρα και εκτός από τις υπηρεσίες που θα δίνει μέσω του χάλκινου επίγειου δικτύου και του δικτύου οπτικών ινών, ουσιαστικά δημιουργεί και τον πρώτο ανταγωνιστή της συνδρομητικής δορυφορικής τηλεόρασης με την εμπορική ονομασία Nova.

 

Παλιότερα είχε επιχειρήσει και πάλι να δημιουργήσει τη δική του ψηφιακή πλατφόρμα με άδεια την οποία θα εξασφάλιζε μέσω της ΕΡΤ. Οι δύο -ΟΤΕ και ΕΡΤ- είχαν υπογράψει συμφωνία με τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha η οποία όμως ουδέποτε υλοποιήθηκε. Έκτοτε υπήρξε ένα διάστημα στο οποίο ο ΟΤΕ εξαιτίας της νομοθεσίας περί βασικού μετόχου που πλέον δεν υφίσταται δεν μπορούσε να προχωρήσει σε τέτοιες υπηρεσίες.

 

Ωστόσο τώρα το «παιχνίδι» ανοίγει μάλλον θεαματικά με δεδομένη τη σύγκλιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (τηλεφωνία και internet) με τις υπηρεσίες ψυχαγωγίας και περιεχομένου. Άλλωστε δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες μέρες από την υπογραφή της συμφωνίας πώλησης της Nova στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία Forthnet .

 

Η εξαγορά αυτή τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών. Εκτιμάται ότι όταν τα σχέδια των δύο τηλεπικοινωνιακών οργανισμών ΟΤΕ και Forthnet, με βάση τα νέα δεδομένα, φτάσουν να εγκατασταθούν στα σαλόνια των καταναλωτών, εξαιτίας βεβαίως του ανταγωνισμού που δημιουργείται, οι τιμές για τις υπηρεσίες της συνδρομητικής δορυφορικής τηλεόρασης δεν θα έχουν καμιά σχέση με τις σημερινές.

 

Πληροφορίες σχετικές με τα εμπορικά πλάνα του ΟΤΕ κάνουν λόγο για σημαντικά χαμηλότερα τιμολόγια, αν και δεν είναι ακόμα ευκρινές το πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση με τα δικαιώματα μετάδοσης π.χ. των σημαντικών αθλητικών γεγονότων.

 

O όμιλος ΟΤΕ έχει την εμπειρία μετάδοσης συνδρομητικής δορυφορικής τηλεόρασης από τη RomTelecom η οποία παρέχει με επιτυχία την υπηρεσία με την ονομασία Dolce. Χθες μάλιστα ο Οργανισμός ανακοίνωσε σχετικά ότι η υπηρεσία Dolce έφθασε τους 500.000 πελάτες σε μόλις 16 μήνες από την εμπορική της παρουσίαση.

 

Με έναν από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη το 2007 έχει πετύχει ρυθμό διείσδυσης στην αγορά δορυφορικής τηλεόρασης της γειτονικής χώρας πάνω από 33%. Η υπηρεσία Dolce αποκτά περίπου 30.000 νέους πελάτες το μήνα και αποτελεί ένα από τα ισχυρά αναχώματα της RomTelecom στη μάχη με τον ανταγωνισμό ο οποίος είναι ιδιαίτερα έντονος στη Ρουμανία.

 

Source.png Πηγή: Ναυτεμπορική