Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δεσμεύτηκε να δαπανήσει 42 δισεκατομμύρια δολάρια για να φέρει ευρυζωνικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας σε κάθε αμερικανικό νοικοκυριό μέσα στα επόμενα επτά χρόνια.

Η χρηματοδότηση κατέστη δυνατή χάρη στο πρόγραμμα BEAD (Broadband Equity Access and Deployment) ως μέρος του Δικομματικού Νόμου για τις Υποδομές ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που τέθηκε σε ισχύ πριν από δύο χρόνια.

Το σχέδιο προβλέπει ότι κάθε πολιτεία θα λάβει τουλάχιστον 107 εκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση του έργου, ενώ 19 πολιτείες θα λάβουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Το Τέξας θα λάβει το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης με 3,3 δισ. δολάρια, ακολουθούμενο από την Καλιφόρνια με 1,9 δισ. δολάρια, το Μιζούρι (1,7 δισ. δολάρια) και το Μίσιγκαν (1,6 δισ. δολάρια).

Περισσότερο από το 7% των ΗΠΑ, ή περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια σπίτια και μικρές επιχειρήσεις, δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας, η οποία ορίζεται από την κυβέρνηση ως πάνω από 25 mbps ανά δευτερόλεπτο  για download και 3 mbps για upload.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου συνέκριναν το ευρυζωνικό έργο με την προσπάθεια του Φραγκλίνου Ρούσβελτ να φέρει ηλεκτρικό ρεύμα στην αγροτική Αμερική τη δεκαετία του 1930. Η υπουργός Εμπορίου, Τζίνα Ραϊμόντο, δήλωσε ότι οι επενδύσεις θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα για τα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα BEAD αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη βελτίωση των υποδομών και της συνδεσιμότητας σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Δικομματικός Νόμος για τις Υποδομές περιλαμβάνει χρηματοδότηση για δρόμους, γέφυρες, δημόσιες συγκοινωνίες, αεροδρόμια, λιμάνια και πλωτές οδούς, καθώς και επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια και την ανθεκτικότητα στο κλίμα.