Η αεροπορική βιομηχανία στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιεί ότι ενδέχεται να εκδηλωθεί ένα «καταστροφικό» γεγονός» την Τετάρτη, στις 19 Ιανουαρίου του 2022 όταν και οι εταιρείες AT&T και Verizon ενεργοποιήσουν τα νέα τους C-Band 5G δίκτυα.

Σε μία επιστολή που απέστειλαν -και η οποία έφτασε στα χέρια των δημοσιογράφων του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι πολλών διακεκριμένων αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων των Delta, United και Southwest, προειδοποιούν ότι οι παρεμβολές από τους πύργους κινητής τηλεφωνίας 5G θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον ευαίσθητο εξοπλισμό ασφαλείας στα αεροπλάνα τους.

«Εκτός και αν οι κύριοι κόμβοι μας λάβουν άδεια να πετάξουν, η συντριπτική πλειοψηφία του ταξιδιωτικού και ναυτιλιακού κοινού θα παραμείνει ουσιαστικά ακινητοποιημένο στο έδαφος» αναφέρουν στην επιστολή τους, η οποία στάλθηκε στους επικεφαλής του Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, της Ομοσπονδιακής Διοίκησης Αεροπορίας και της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών όπως και στον Γραμματέα Μεταφορών Pete Buttigieg. «Απαιτείται άμεση παρέμβαση για να αποφευχθούν σημαντικές διαταραχές στη λειτουργία των αεροπορικών μεταφορών, στην επιβατική κίνηση, στις αποστολές προϊόντων και αγαθών, στην αλυσίδα εφοδιασμού και στην παράδοση κρίσιμης σημασίας ιατρικών προμηθειών».

256db950-77d5-11ec-9775-15f76ddbe587.webp

Οι αεροπορικές εταιρείες ζήτησαν από την AT&T και τη Verizon να μην ξεκινήσουν να προσφέρουν υπηρεσίες 5G σε απόσταση 2 μιλίων από μερικά από τα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια της χώρας. Προτρέπουν επίσης την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι «το 5G θα ξεκινήσει να λειτουργεί με εξαίρεση τους πύργους ελέγχου  που βρίσκονται πολύ κοντά στους διαδρόμους των αεροδρομίων έως ότου η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας καθορίσει πως μπορεί να μπορεί να επιτευχθεί η εφαρμογή του με ασφάλεια και χωρίς καταστροφικές διαταραχές». Η υπηρεσία, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δημιούργησε ζώνες προστασίας 5G σε 50 αεροδρόμια στις 7 Ιανουάριου φέτος.

Η επιστολή είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη στο συνεχιζόμενο πέρα δώθε μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών και των παρόχων υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας. Η AT&T, η T-Mobile και η Verizon ξόδεψαν σχεδόν $80 δισεκατομμύρια στις αρχές του 2021 για να αξιοποιήσουν το φάσμα συχνοτήτων C-Band που είχε βγάλει σε δημοπρασία η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Τον Νοέμβριο, η AT&T και η Verizon συμφώνησαν να καθυστερήσουν την αξιοποίηση της φάσματος C-Band έως τις 5 Ιανουαρίου για να βοηθήσουν την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας να αντιμετωπίσει τις όποιες ανησυχίες για παρεμβολές. Αργότερα πρότειναν τον περιορισμό της παραγωγής ισχύος σε πύργους κυψέλης που βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια και συμφώνησαν σε περαιτέρω καθυστέρηση δύο εβδομάδων μέχρι τις 4 Ιανουαρίου.

  • Like 2