Μία απόφαση που αλλάζει τον χάρτη της ευρυζωνικότητας πήρε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (Federal Communications Commission ή FCC) των ΗΠΑ.   

Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρός της, Jessica Rosenworcel, στόχος της Επιτροπής είναι η αύξηση του προτύπου ταχύτητας των ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα σε 100 Mbps όσον αφορά το download και 20 Mbps ως προς upload. Το τρέχον πρότυπο είναι στα 25 και τα 3 Mbps αντίστοιχα. Παράλληλα, υπάρχει και μία δεύτερη, μελλοντική πρόταση με ταχύτητες 1 Gbps και 500 Mbps, χωρίς όμως να γίνεται αναφορά στην περίοδο ισχύος της.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα παραπάνω αποτελούν πρόταση της ίδιας της Rosenworcel προς την Επιτροπή. «Οι ανάγκες των χρηστών του διαδικτύου έχουν ξεπεράσει προ πολλού το πρότυπο ταχυτήτων 25/3 της FCC, ιδίως αν αναλογιστούμε την παγκόσμια πανδημία που μετέφερε μεγάλο τμήμα της καθημερινότητάς μας online», ανέφερε η Rosenworcel σε δήλωσή της. «Το πρότυπο 25/3 δεν είναι απλά ξεπερασμένο. Είναι επιβλαβές αφού αποτελεί τη δικαιολογία πίσω από την οποία κρύβεται η καθυστέρηση στην ανάπτυξη των περιοχών χαμηλών εισοδημάτων και των αγροτικών κοινοτήτων», πρόσθεσε.

Η τελευταία ενημέρωση του προτύπου ταχύτητας της FCC έγινε το 2015 και έκτοτε δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Μάλιστα τη σχετική δυνατότητα είχε ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής, Ajit Pai μόλις το 2021, προς το τέλος της τετραετούς θητείας του, όμως απέφυγε να κάνει κάποια κίνηση, θεωρώντας ότι οι ταχύτητες των 25 Mbps για download και των 3 Mbps για upload αρκούσαν. Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ εξετάζει σε ετήσια βάση τα πρότυπα ταχυτήτων ευρυζωνικών συνδέσεων στη χώρα.

Οι ΗΠΑ κατατάσσονται επί του παρόντος στη 13η θέση της παγκόσμιας λίστας βάσει της μέσης ταχύτητας σύνδεσης με 203,81 Mbps. Την πρωτιά έχει το Μονακό με 261,82 Mbps ενώ την πρώτη τριάδα συμπληρώνουν η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ με 255,83 και 254,70 Mbps αντίστοιχα.

  • Like 7
  • Thanks 1