Πριν 1 χρόνο η Adobe λάνσαρε το Firefly, το πιο πρόσφατο generative AI μοντέλο που βασίζεται στο προηγούμενο, SenseiAI, και αυτή την εβδομάδα η εταιρεία μας δείχνει πώς θα χρησιμοποιηθεί στην εφαρμογή επεξεργασίας βίντεο, Premiere Pro.

Σε μια πρώιμη παρουσίαση, η Adobe έδειξε μερικές εντυπωσιακές λειτουργίες που θα φτάσουν αργότερα στην τελική έκδοση της εφαρμογής, όπως η προσθήκη και αφαίρεση αντικειμένων, το Generative Extend και η δημιουργία βίντεο από..κείμενο.

Τα νέα χαρακτηριστικά αναμένεται να συναντήσουν μεγάλη επιτυχία, καθώς η επεξεργασία βίντεο είναι μία συνηθισμένη (και επίπονη) εργασία. Η πρώτη λειτουργία, Generative Extend, αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μοντέρ σχεδόν σε κάθε μοντάζ: τα πολύ μικρά κλιπ. «Προσθέστε απρόσκοπτα καρέ για να κάνετε τα κλιπ μακρύτερα, ώστε να είναι ευκολότερη η επεξεργασία αλλά και να προσθέσετε ομαλές μεταβάσεις», αναφέρει η Adobe. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία επιπλέον μέσων, βοηθώντας στην κάλυψη ενός μοντάζ ή μιας μετάβασης.

Ένα άλλο συνηθισμένο ζήτημα είναι κάποιο αντικείμενο που εμφανίζεται σε ένα πλάνο και το οποίο δεν θέλετε να φαίνεται, κάνοντας την αφαίρεσή του δύσκολη. Το ίδιο ίσχυει και στην αντίστροφη περίπτωση που θέλετε να προστεθεί κάποιο αντικείμενο κατά τη διάρκεια ενός κλιπ. Η Προσθήκη και Αφαίρεση αντικειμένων του Premiere Pro αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας και πάλι τη generative AI λειτουργία του Firefly. «Απλά επιλέξτε και εντοπίστε αντικείμενα και, στη συνέχεια, αντικαταστήστε τα. Αφαιρέστε ανεπιθύμητα αντικείμενα, αλλάξτε την γκαρνταρόμπα ενός ηθοποιού ή προσθέστε γρήγορα διακοσμητικά στοιχεία σκηνικού, όπως έναν πίνακα ζωγραφικής ή φωτορεαλιστικά λουλούδια σε ένα γραφείο», γράφει η Adobe. 

Σχετικά demo βλέπουμε στο βίντεο που συνοδεύει την ανακοίνωση, και σε κάθε περίπτωση είναι εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα η Adobe παρουσιάζει μερικά παραδείγματα, προσθέτοντας ένα σωρό διαμάντια σε έναν χαρτοφύλακα μέσω μιας προτροπής κειμένου (που παράγεται από το Firefly). Επίσης, αφαιρεί ένα άσχημο βοηθητικό κουτί, αλλάζει το πρόσωπο ενός ρολογιού και προσθέτει μια γραβάτα στο κοστούμι ενός χαρακτήρα.

Η εταιρεία παρουσίασε επίσης έναν τρόπο με τον οποίο μπορεί να εισάγει προσαρμοσμένα μοντέλα AI από άλλες εταιρείες, εντός του Premiere Pro. Το ένα, που ονομάζεται Pika, είναι αυτό που τροφοδοτεί το Generative Extend, ενώ ένα άλλο (το Sora από την OpenAI) μπορεί να δημιουργήσει αυτόματα B-Roll (πλάνα βίντεο). Το τελευταίο είναι βέβαιο ότι θα είναι αμφιλεγόμενο, καθώς θα μπορούσε δυνητικά να εξαφανίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά βρίσκεται ακόμα "σε πρώιμο στάδιο έρευνας", δήλωσε η Adobe στο βίντεο. Η εταιρεία σημειώνει ότι θα προσθέσει "διαπιστευτήρια περιεχομένου" σε τέτοια πλάνα, ώστε να είναι εμφανές τι δημιουργήθηκε από την AI, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας που βρίσκεται πίσω από το μοντέλο.

Μια παρόμοια λειτουργία είναι επίσης διαθέσιμη στο "Text to Video", επιτρέποντάς σας να δημιουργήσετε εντελώς νέα πλάνα απευθείας μέσα από την εφαρμογή. «Απλά πληκτρολογήστε κείμενο σε μια προτροπή ή ανεβάστε εικόνες αναφοράς. Τα αποσπάσματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσετε μεταξύ άλλων story boards ή για να δημιουργήσετε B-roll για τον εμπλουτισμό των ζωντανών λήψεων», δήλωσε η Adobe. Η εταιρεία φαίνεται να χρησιμοποιεί αυτή τη λειτουργία αρκετά γρήγορα, αν αναλογιστεί κανείς ότι μάθαμε για το Sora της OpenAI μόλις πριν λίγους μήνες.

  • Like 4
  • Thanks 1