Πριν από ένα χρόνο η Mozilla είχε ξεκινήσει ένα φιλόδοξο εγχείρημα με την ονομασία Boot2Gecko (B2G), που είχε ως σκοπό την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου λειτουργικού συστήματος για κινητά τηλέφωνα. Ολόκληρη η πλατφόρμα θα είναι χτισμένη πάνω σε ανοιχτά πρότυπα και θα τρέχει την Gecko, την μηχανή rendering που χρησιμοποιείται και στον Firefox. Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησαν οι πρώτες εικόνες του λειτουργικού συστήματος, με τη Mozilla να ετοιμάζεται να το παρουσιάσει για πρώτη φορά με τη μορφή demo στην έκθεση Mobile World Congress της Βαρκελώνης.

 

Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι το B2G θα είναι χτισμένο πάνω σε πυρήνα Linux, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται και στο Android. Παρόλα αυτά, θα είναι ανεξάρτητο και δεν θα υπάρχει συμβατότητα με το Android. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της πλατφόρμας, φαίνεται πως το λειτουργικό σύστημα υποστηρίζει ήδη επιταχυνσιόμετρο, δυνατότητα γεωγραφικού εντοπισμού (geolocation), κάμερα, μηνύματα και online εφαρμογές. Αυτό που δεν λειτουργεί ακόμα είναι το Bluetooth, USB και ενσωμάτωση λειτουργιών NFC.

 

Το B2G θα χρησιμοποιεί το περιβάλλον χρήσης Gaia και θα έρχεται με ενσωματωμένο browser, κατάστημα εφαρμογών, εφαρμογή ανάγνωσης ebook, πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων και εφαρμογή προβολής φωτογραφιών. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει από το περιβάλλον χρήσης της πλατφόρμας, βλέπουμε πως υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με το Android. Εδώ, όμως, έχουμε ενσωματωμένη στην αρχική οθόνη μια μπάρα για την πληκτρολόγηση URL, αλλά και ένα γενικότερα μινιμαλιστικό σχεδιασμό.

 

 

b2glock-4f3cd57-intro1.jpg b2ghome-4f3cd57-intro1.jpg b2gmaps-4f3cd57-intro1.jpg b2gbrowser-4f3cd57-intro1.jpg b2gdialer-4f3cd56-intro1.jpg

Σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα της πλατφόρμας, το B2G θα μπορούσε να μπει στην τελική ευθεία στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, αν και κάτι τέτοιο ακούγεται αρκετά φιλόδοξο. Το χαρακτηριστικό στο οποίο ποντάρει η Mozilla για την επιτυχία της είναι το γεγονός ότι η πλατφόρμα της θα είναι εντελώς ανοιχτή, ενώ βασίζεται σε HTML, JavaScript και CSS, κάτι που κάνει την ανάπτυξη εφαρμογών αρκετά εύκολη. Το B2G πρόκειται αναμφίβολα για ένα φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο όμως προσπαθεί να κερδίσει μερίδιο σε μια αγορά όπου ο ανταγωνισμός είναι ήδη εντονότατος.

 

Link.png Site: ars technica | Conceivably Tech | Webmonkey