Την Παρασκευή η Oracle ανακοίνωσε ότι παύει την πώληση εμπορικών εκδόσεων της σουίτας OpenOffice.org, το οποίο και θα μετατραπεί σε «ένα project βασισμένο καθάρα στην κοινότητα». Ο Edward Screven, Chief Architect της Oracle δήλωσε πως λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για δωρεάν εφαρμογές παραγωγικότητας και της ταχείας εξέλιξης στις τεχνολογίες personal computing, η εταιρεία του θεωρεί ότι το project θα τύχει καλύτερης διαχείρισης από έναν οργανισμό που θα εξυπηρετεί αυτές τις ανάγκες σε μία μη εμπορική βάση. Δήλωσε επίσης ότι η Oracle θα συνεργαστεί άμεσα με μέλη της κοινότητας για τη συνέχιση της επιτυχίας του OpenOffice και θα συνεχίσει να υποστηρίζει πρότυπα όπως το Open Document Format. Παρ' όλα αυτά, η Oracle δεν προτίθεται να προχωρήσει σε παρόμοια κίνηση για το Linux και τη MySQL, γιατί τα δύο αυτά προϊόντα γνωρίζουν σημαντική αποδοχή σε εταιρικούς και κυβερνητικούς πελάτες.

 

Η απόφαση της Oracle αποτελεί ένδειξη πως η εταιρεία συνάντησε δυσκολίες στην πώληση αδειών για το OpenOffice από τότε που εξαγόρασε τη Sun Microsystems. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή έχει αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα, με τους συνδέσμους που υπήρχαν στον ιστότοπό της και οδηγούσαν στο OpenOffice να έχουν ήδη παύσει να λειτουργουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τους συνδέσμους που οδηγούσαν στο πρόσφατα ανακοινωθέν Cloud Office, γεγονός που δείχνει πως η τύχη και αυτού του project είναι αμφίβολη.

 

Ερωτηματικά υπάρχουν σχετικά με το πώς η κίνηση αυτή θα επηρεάσει projects όπως το LibreOffice που ξεκίνησαν από τη βάση κώδικα του OpenOffice. Το ίδρυμα Document Foundation που αναπτύσσει το LibreOffice είχε ζητήσει από την Oracle να συμμετάσχει και αυτή στην ανάπτυξη καθώς και να παραχωρήσει την εμπορική ονομασία "OpenOffice.org". Εκπρόσωποι τόσο του Document Foundation όσο και της Oracle που τους ζητήθηκε την Παρασκευή να σχολιάσουν σχετικά με το θέμα αυτό, δεν έδωσαν κάποια απάντηση.

 

 

Link.png Site: Computerworld