Οι αρχές συνέλαβαν επιτέλους έναν υποτιθέμενο Νιγηριανό online scammer που κατηγορείται ότι οργάνωσε διάφορες επιχειρήσεις που του απέφεραν περισσότερα από $60 εκατομμύρια σύμφωνα με την Interpol.

Ο 40χρονος άντρας, που οι αρχές είπαν ότι είναι γνωστός ως “Mike” πιστεύεται ότι έπεισε τουλάχιστον ένα άτομο να πληρώσει... $15,4 εκατομμύρια! Ο κατηγορούμενος και ένας ακόμη Νιγηριανός που δεν κατονομάζεται συνελήφθησαν από τις αρχές στο Port Harcourt στην Νότιο Νιγηρία και αντιμετωπίζουν κατηγορίες συνωμοσίας, hacking και της απόσπασης χρηματικών ποσών με δόλο. Σύμφωνα με την Interpol, ο Mike χρησιμοποιούσε ένα δίκτυο από τουλάχιστον 40 άτομα στην Νιγηρία, στην Μαλαισία και στην Νότιο Αφρική που χρησιμοποιούσαν malware για να κλέβουν διαπιστευτήρια, κωδικούς και δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών από ανυποψίαστους ανθρώπους. Ο εγκέφαλος της κυβερνο-εγκληματικής οργάνωσης είχε επίσης επαφές για ξέπλυμα χρήματος στην Κίνα, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες που παρείχαν τα απαραίτητα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών για την ροή του παράνομου χρήματος.

 

Η Interpol πάντως δεν αποκάλυψε με ποιον τρόπο έφτασε στα ίχνη του εγκεφάλου της σπείρας και των συνεργών του. Πάντως η σπείρα χρησιμοποιούσε διάφορες μεθόδους για να εξαπατάει τα ανυποψίαστα θύματα της. Για παράδειγμα, ο "Mike" προσποιούμενος ότι πρόκειται για υψηλόβαθμο στέλεχος μίας εταιρείας, ζητούσε από κάποιο κατώτατο στέλεχος της ίδιας εταιρείας να αποστείλει εμβάσματα σε λογαριασμούς που είχε στην διάθεση του ή χρησιμοποιούσε μεθόδους τύπου "romantic scam" όπου έπειθε μοναχικούς άντρες και γυναίκες να συνομιλούν με υποτιθέμενους μνηστήρες που σε κάποια φάση ανέβαζαν τις οικονομικές απαιτήσεις τους κ.ά.

 

“Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τέτοιου είδους κυβερνοαπάτες” είπε ο Noboru Nakatani, Εκτελεστικός Διευθυντής του Interpol Global Complex for Innovation. “Βασικά πρωτόκολλα ασφαλείας, όπως ο έλεγχος ταυτότητας και η επαλήθευση δύο παραγόντων πριν την μεταφορά χρημάτων είναι απολύτως απαραίτητα για να μειωθεί ο κίνδυνος εξαπάτησης”.

 

Link.png Site: ArsTechnica