Η κυβέρνηση της Ολλανδίας γνωστοποίησε ότι αποφάσισε να απαγορεύσει σταδιακά τη χρήση λογισμικού anti-virus από τα Kaspersky Labs «ως προληπτικό μέτρο», ενώ συμβούλευσε να πράξουν το ίδιο οι επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται σε θέματα ασφάλειας για ζωτικές δημόσιες υπηρεσίες.

Σε επιστολή προς το Κοινοβούλιο της χώρας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ferdinand Grapperhaus σημείωσε ότι η απόφαση ελήφθη εξαιτίας του ότι η ρωσική κυβέρνηση είχε «ένα επιθετικό κυβερνοπρόγραμμα, το οποίο στόχευε μεταξύ άλλων τις Κάτω Χώρες και τα συμφέροντα της Ολλανδίας».

Δήλωσε, επίσης, ότι η εδρεύουσα στη Μόσχα Kaspersky υπόκειται στη ρωσική νομοθεσία, βάσει της οποίας οφείλει να συμμορφώνεται με τα ρωσικά κρατικά συμφέροντα.

Η εν λόγω απόφαση είναι το τελευταίο πλήγμα στην Kaspersky, ο ιδρυτής της οποίας Eugene Kaspersky αρνείται κάθε συνεργασία με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Η εταιρεία δεν σχολίασε την εξέλιξη.

«Η κυβέρνηση διεξήγαγε έναν ανεξάρτητο έλεγχο και ανάλυση των δεδομένων και κατέληξε σε μια προσεκτική απόφαση σε αυτή τη βάση», σημείωσε ο Grapperhaus. «Παρόλο που δεν έχουν εντοπισθεί συγκεκριμένες αντιδεοντολογικές πρακτικές στις Κάτω Χώρες, αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθεί». Ο ίδιος άφησε ανοικτό παράθυρο για την αναθεώρηση της απόφασης στο μέλλον «εφόσον αλλάξουν τα δεδομένα».

Το 2017 το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ εισηγήθηκε τη διακοπή χρήσης λογισμικού της Kaspersky σε όλες τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Επίσης, το βρετανικό Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας προειδοποίησε υπηρεσίες και οργανισμούς να μην χρησιμοποιούν ρωσικό λογισμικό anti-virus, όταν φυλάσσουν πληροφορίες τις οποίες θα ήθελε να υποκλέψει το Κρεμλίνο.

Reuters