Ο μάγος της σχεδίασης επεξεργαστών Jim Keller, όπως έχει χαρακτηριστεί από πολλούς αποχώρησε από την Tesla Motors. Ο Jim Keller επέβλεπε την ανάπτυξη του λογισμικού για το σύστημα Autopilot, του Infotainment της εταιρείας καθώς και την ανάπτυξη hardware χαμηλής τάσης.  

Η γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία προσέλαβε τον βετεράνο σχεδιαστή επεξεργαστών και system-on-chips Jim Keller από την AMD το 2016 πριν η εταιρεία ανακοινώσει ότι εργάζεται στο δικό της chip AI (Τεχνητής Νοημοσύνης). Πριν εργαστεί στην AMD, ο Jim Keller εργάστηκε για την Apple και ήταν βασικός συντελεστής στην ανάπτυξη των επεξεργαστών A4 και A5 για τις συσκευές iPhone και iPad.

Ο εκπρόσωπος που επιβεβαίωσε την είδηση στην ιστοσελίδα Electrek δήλωσε ότι ο Jim Keller αποφάσισε να ενταχθεί σε μια εταιρεία όπου μπορεί να επικεντρωθεί και πάλι στο βασικό πάθος του: στη σχεδίαση μικροεπεξεργαστών. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, αυτή η εταιρεία είναι η Intel*.

Εκπρόσωπος της εταιρείας Tesla δήλωσε: "Σήμερα είναι η τελευταία μέρα του Jim Keller στην Tesla, όπου είχε αναλάβει να επιβλέπει την ανάπτυξη hardware χαμηλής τάσης, το λογισμικό Autopilot και το σύστημα infotainment. Πριν την ένταξή του στην Tesla, το βασικό πάθος του Jim ήταν η σχεδίαση επεξεργαστών και τώρα θα συμμετάσχει σε μια εταιρεία όπου θα είναι σε θέση επικεντρωθεί αποκλειστικά σε αυτό. Εκτιμούμε τη συνεισφορά του στη Tesla και του ευχόμαστε ότι καλύτερο".

Η Tesla εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έντονες κριτικές και να βρίσκεται υπό αυστηρό έλεγχο για την ασφάλεια της τεχνολογίας αυτο-οδήγησης της μετά το θανατηφόρο ατύχημα με ένα Model X τον Μάρτιο, και ενώ το σύστημα Autopilot βρισκόταν σε λειτουργία. Την ώρα που ο Jim Keller αφήνει την εταιρεία σε μία δύσκολη εποχή –για να βρεθεί σε μία άλλη που επίσης διανύει δύσκολη περίοδο μετά την ανακάλυψη των ευπαθειών στους επεξεργαστές της- η Tesla δεν έχει έλλειψη ταλέντων. Ο Jim Keller μάλιστα θα αντικατασταθεί από δύο βετεράνους στον τεχνολογικό κλάδο.

Ο Pete Bannon, που επίσης συμμετείχε στην ανάπτυξη των chips της Apple, από το A5 έως το A9, θα αναλάβει την επίβλεψη των προσπαθειών της εταιρείας στην ανάπτυξη του hardware για το Autopilot. O Andrej Karpathy, Διευθυντής στα τμήματα AI και Autopilot Vision, θα ηγηθεί της ανάπτυξης του λογισμικού για το σύστημα Autopilot.

Να αναφέρουμε, με βάση ένα παλαιότερο άρθρο μας, ότι κατά την διάρκεια της θητείας του Jim Keller στην Advanced Micro Devices, η γνωστή εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών ανακοίνωσε ιδιαίτερα επιτυχημένες αρχιτεκτονικές, όπως την K7 (με τους Athlon, Athlon XP, Duron) και αργότερα την K8 (Athlon64) με το σετ εντολών AMD64 (x86-64).

Ο Jim Keller αποχώρησε από την AMD στη συνέχεια για να ακολουθήσει την Apple και να την βοηθήσει να αναπτύξει τα A4 και A5 System-on-Chips (SoCs), πριν επανενταχθεί το 2012 στο έμψυχο δυναμικό της AMD και να ξεκινήσει να εργάζεται πάνω στην αρχιτεκτονική “Zen”.

Τώρα, μετά την Tesla, ο Jim Keller βρέθηκε στην Intel όπου ως Senior Vice President θα επιβλέπει γενικότερα το “silicon engineering” και επομένως και την ανάπτυξη system-on-chips (SoCs).

Intel-Jim-Keller.jpg.cec45e127b677deea5c1d9f8401467ec.jpg

*Μετά την αναφορά της Wall Street Journal, η Intel επιβεβαίωσε την πρόσληψη του Jim Keller.

Engadget