Σαν σήμερα πριν από 38 χρόνια, στις 3 Φεβρουαρίου του 1976, ήταν η ημέρα κατά την οποία ο Μπιλ Γκέιτς εισήγαγε σε μία ανοικτή επιστολή το ζήτημα της “πειρατείας“. Πρόκειται για μία από τις πρώτες αναφορές στο φαινόμενο της κλοπής λογισμικού.

Η επιστολή τιτλοφορείται “Ένα ανοικτό γράμμα στους χομπίστες” (An open letter to hobbyists) και κυκλοφορεί μέσω του newsletter της MITSComputer Notes“, και στη συνέχεια διαδίδεται μέσω άλλων newsletters και περιοδικών.

 

Στο γράμμα του, ο Γκέιτς κατηγορεί τους χομπίστες που κλέβουν λογισμικό ότι “εμποδίζουν τη δημιουργία καλού software“. Αιτιολογεί αυτό του το συμπέρασμα, λέγοντας ότι οι προγραμματιστές πληρώνονται από τα δικαιώματα κάθε άδειας χρήσης του λογισμικού που συνοδεύει τους υπολογιστές. “Ποιος μπορεί να προσφέρει επαγγελματική εργασία για το τίποτε;”. Η κατάληξή της μάλιστα είναι αρκετά προφητική:

 

Τίποτε δεν θα με ευχαριστούσε περισσότερο από το να μπορώ να προσλάβω δέκα προγραμματιστές και να κατακλύσω της αγορά των χομπιστών με καλό λογισμικό“.

 

Μία τακτική που θα ακολουθήσει με ζήλο τα επόμενα χρόνια στη Microsoft.

 

Link.png Site: http://www.blinkenlights.com/classiccmp/gateswhine.html[/url]']Blinken Lights