Οι εταιρείες από τον τεχνολογικό κλάδο αποφάσισαν να άρουν τις απαγορεύσεις και να μειώσουν τους περιορισμούς «COVID-19» στα γραφεία λίγο αφότου ο Πρόεδρος Joe Biden κήρυξε το «τέλος της πανδημίας».

Η πανδημία COVID-19 «τελείωσε» δήλωσε ο Πρόεδρος Joe Biden πρόσφατα στην εκπομπή «60 Minutes». «Μπορεί να έχουμε ακόμα πρόβλημα με τον COVID και εξακολουθούμε να έχουμε ακόμα πολλή δουλειά (για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις), αλλά η πανδημία έχει τελειώσει».

Τα σχόλια του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δεν πέρασαν απαρατήρητα και δεν ήταν λίγοι εκείνοι που εξέφρασαν τις ανησυχίες τους ότι ο Joe Biden υποβαθμίζει τη σοβαρότητα του κορωνοϊού, ο οποίος, παρά τις όποιες «ηπιότερες» παραλλαγές του, εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και να σπέρνει τον θάνατο παγκοσμίως. Τα σχόλια του Joe Biden πάντως δείχνουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πλέον έχουν αποφασίσει, όπως και άλλες χώρες, να ζήσουν με τον ιό, αντιμετωπίζοντας τον πλέον ως ενδημικό ιό, όπως είναι η γρίπη. Σύμφωνα με τον Joe Du Bey, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Eden που εξειδικεύεται στην ανάπτυξη εταιρικού λογισμικού για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, πολλές εταιρείες από τον τεχνολογικό κλάδο αποφάσισαν να «χαλαρώσουν» τους περιορισμούς που είχαν θέσει στα γραφεία τους για τη πανδημία COVID-19.

«Οι εταιρείες από τον χώρο της τεχνολογίας και οι ηγέτες τους συμπεριφέρονται πλέον σαν να πρόκειται για ένα διαχειρίσιμο πρόβλημα» δήλωσε ο Joe Du Bey. «Οι υπάλληλοι επιστρέφουν στα γραφεία και στις εταιρικές εκδηλώσεις με ουσιαστικό τρόπο. Όλο και περισσότερες επίσης εταιρείες αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τις εντολές και τις ιδέες περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού εμβολίων και σταμάτησαν να υποχρεώνουν τους υπαλλήλους που επιστρέφουν στο γραφείο να συμπληρώνουν ερωτηματολόγια συμπτωμάτων» συμπλήρωσε. «Το φετινό καλοκαίρι αποτέλεσε κομβικό σημείο για να απαλλαγούμε επιτέλους από τέτοιου είδους προφυλάξεις για την ασθένεια COVID. Ακόμη και μέχρι πριν από λίγους μήνες, παρατηρούσαμε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή στα εργαλεία παρακολούθησης εμβολιασμού και γινόταν πολύ περισσότερη κουβέντα μεταξύ της κοινότητας των νεοφυών εταιρειών που αποτελούν τη βάση πελατών μας αλλά και μεταξύ πολλών ανθρώπων που γνωρίζω για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις ομαδικές εκδηλώσεις με φυσική παρουσία» δήλωσε ο Joe Du Bey. Μία παρόμοια τάση παρατηρήθηκε και με το Officely, ένα εργαλείο desk-booking που χρησιμοποιούν πελάτες εντός του Slack. Μόνο οι μισοί από τους χρήστες του Officely συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια που σχετίζονται με την υγεία τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο δήλωσε ο Συνιδρυτής και Διευθύνων σύμβουλος του Officely, Max Shepherd-Cross. Οι χρήστες του Officely επίσης καταχώρησαν 70% λιγότερα ίχνη επαφών σε σύγκριση με τον περασμένο Μάρτιο.

«Υποθέτω ότι ο λόγος για το παραπάνω είναι ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων στα γραφεία έχει μειωθεί σημαντικά» δήλωσε ο Max Shepherd-Cross. «Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι εξακολουθούν να ανησυχούν για τον ιό…» συμπλήρωσε. Η εταιρεία AlertMedia, η οποία αναπτύσσει λογισμικό επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης που χρησιμοποιήθηκε από πολλές εταιρείες για την ιχνηλάτηση επαφών στις αρχές της πανδημίας, διαπίστωσε ότι οι πελάτες πλέον δεν εστιάζουν ιδιαίτερα στην ασθένεια COVID. «Χρησιμοποιούν το λογισμικό μας με πολλούς διαφορετικούς τρόπους», δήλωσε ο CEO της AlertMedia, Christopher Kenessey. Σε πολλές περιπτώσεις, οι εταιρεία έχει ακούσει τους πελάτες της να λένε: «Γεια σας, αγοράσαμε αρχικά το προϊόν σας για τις περιπτώσεις χρήσης COVID, ωστόσο χρησιμοποιούμε το προϊόν σας για κάτι διαφορετικό πλέον» (π.χ. για φυσικές καταστροφές, για επιθέσεις με όπλα, για πολιτικές αναταραχές κ.ά.).

Η νέα κανονικότητα

Στα κεντρικά γραφεία της στο Ώστιν, στο Τέξας, στις ΗΠΑ, η εταιρεία AlertMedia δεν απαιτεί πλέον από τους υπαλλήλους να εμβολιαστούν ή να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που σχετίζονται με την υγεία προτού να πάνε στη δουλειά. Η εταιρεία εγκατέλειψε αυτές τις πολιτικές παράλληλα με άλλες επιχειρήσεις που έχουν την έδρα τους στο Austin, οι οποίες χαλάρωσαν τις προφυλάξεις, όπως είναι η οι μάσκες ή τα πιστοποιητικά εμβολιασμού. «Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν είναι πλέον απαραίτητη για την AlertMedia ακόμα και όταν υπάρχει η δυνατότητα για τους εργαζομένους της να κάνουν τα εμβόλια» δήλωσε ο Christopher Kenessey. Η καθημερινότητα πλέον στην AlertMedia μοιάζει πολύ με την προπανδημική. Η εταιρεία είχε 150 ή 200 υπαλλήλους στα εγκαίνια των νέων της γραφείων στο Ώστιν. Το 75% των εργαζομένων της -περίπου 450 συνολικά- ζουν στο κέντρο ή στα περίχωρα του Ώστιν, με τον Christopher Kenessey να ευελπιστεί ότι οι εργαζόμενοι θα επιλέξουν να έρχονται στο γραφείο τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα.  νέου της γραφείου 68.000 τετραγωνικών ποδιών στο Ώστιν την Τρίτη. Περισσότερο από το 75% των 450 εργαζομένων της εταιρείας ζουν στην περιοχή του Ώστιν και ο Kenessey ελπίζει ότι οι εργαζόμενοι θα επιλέξουν να έρχονται στο νέο γραφείο τρεις ή τέσσερις ημέρες την εβδομάδα. Η εταιρεία ωστόσο δεν πρόκειται να απαιτήσει να επιστρέψουν. «Δεν μπορούμε να πούμε: “Πρόκειται να ανακαλέσουμε την εντολή υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για την επιστροφή στα γραφεία, και μετά να εξαναγκάσουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στις θέσεις τους» είπε ο κ. Kenessey. «Αν κάποιος δεν νιώθει άνετα, έχει την ευελιξία να μην έρθει στο γραφείο» συμπλήρωσε.

Επιστροφή στο γραφείο, κατά κάποιον τρόπο

Τα γραφεία σε κάθε επιχείρηση στην Β. Αμερική έχουν αρκετό κόσμο σε σύγκριση με την έναρξη της πανδημίας, ωστόσο τα άδεια γραφεία εξακολουθούν να υπάρχουν. Σύμφωνα με νέα δεδομένα από τον πάροχο λογισμικού desk-booking Robin, οι εργαζόμενοι έκαναν κράτηση για το 22% των διαθέσιμων γραφείων την περασμένη εβδομάδα. Αυτή είναι η πρώτη φορά από τα μέσα Ιουνίου που χρησιμοποιούνται ένα στα πέντε γραφεία (αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι καθώς ορισμένες εταιρείες περιορίζουν τους χώρους των γραφείων τους, τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι και περισσότεροι υπάλληλοι εμφανίζονται στη δουλειά).

Τα ποσοστά επιστροφής ποικίλλουν μεταξύ διαφορετικών πόλεων, όπου κυριαρχούν διαφορετικοί κλάδοι, ανέφερε πρόσφατα η εφημερίδα Wall Street Journal. Στη Νέα Υόρκη, δεδομένα από τον πάροχο ασφαλείας Kastle Systems αποκαλύπτουν ότι η παρουσία στα γραφεία αυξήθηκε από 38% σε 46,6% στις αρχές αυτού του μήνα. Στο Σαν Φρανσίσκο σημειώθηκε αύξηση μόνο 2,3 ποσοστιαίων μονάδων με το ποσοστό να φτάνει στο 40,7%. Όμως ακόμα και αν εργαζόμενοι πήγαιναν στο γραφείο συχνότερα, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λιγότερο άγχος ή ανησυχία μήπως αρρωστήσουν. Σύμφωνα με μία έρευνα του Future Forum του Slack, η ανησυχία μήπως κολλήσουν COVID δεν βρίσκεται ψηλά στη λίστα των λόγων για τους οποίους οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να μένουν σπίτι. «Νομίζω ότι κατά κάποιο τρόπο, αυτό είναι μόνο ένα μέρος της συζήτησης δήλωσε ο Brian Elliott του Future Forum. «Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης αφορά στο γεγονός ότι οι άνθρωποι θέλουν να βρουν μια ισορροπία μεταξύ του τι λειτουργεί μεταξύ για εκείνους και τι για τον οργανισμό». 

Και καθώς αυξάνεται η φυσική παρουσία στα γραφεία, αυξάνονται και τα κρούσματα COVID. Οι υπάλληλοι της Google λαμβάνουν τακτικά ειδοποιήσεις ότι αρρώστησαν συνάδελφοι τους με COVID. Πολλοί υπάλληλοι της AlertMedia ήταν θετικοί στον ιό μετά από την επιστροφή τους από μία έκθεση την περασμένη εβδομάδα. «Δεν λέμε, εδώ στην AlertMedia ότι βγήκαμε νικητές και ότι η πανδημία τελείωσε. Παρόλα αυτά πιστεύουμε ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο τώρα που αναγκαστικά πρέπει να ζήσεις με αυτόν (με τον ιό), να εργαστείς με τον ιό, και να σκέφτεσαι τους συνομηλίκους σου, να τους σέβεσαι και να είσαι σωστός» δήλωσε ο CEO της AlertMedia, Christopher Kenessey.

  • Like 1