Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά πως είναι ευκολότερη η διαχείριση μιας ομάδας ευχαριστημένων εργαζομένων.

Έρευνα η οποία ανέλυσε τις τάσεις που καταγράφονται σε κολοσσούς όπως η Apple, η Microsoft και η SpaceX συντείνει στο ότι η απαίτηση επιστροφής των εργαζομένων στα γραφεία μπορεί να οδηγήσει μεγαλύτερο ποσοστό εργαζομένων, ιδίως εμπειρότερα στελέχη, να αποχωρήσουν από την εταιρία, συχνά προκειμένου να εργαστούν σε ανταγωνιστές.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από ερευνητές των πανεπιστημίων του Σικάγο και του Μίσιγκαν, και δημοσιεύτηκε στη Washington Post, εξέτασε βιογραφικά αναρτημένα στο People Data Labs και ενσωμάτωσε 260 εκατομμύρια βιογραφικά, ταυτισμένα με εταιρικά δεδομένα. Εστίασε τρεις συγκεκριμένες εταιρίες, με τους συντάκτες της έρευνας όμως να επισημαίνουν ότι Apple, Microsoft και SpaceX αντιπροσωπεύουν το 30% των εσόδων της τεχνολογικής βιομηχανίας και ποσοστό άνω του 2% του συνολικού εργατικού δυναμικού της τεχνολογικής βιομηχανίας. 

Παράλληλα, οι εταιρίες αυτές άσκησαν σημαντική επίδραση στη διαμόρφωση του πλαισίου της απαίτησης επανόδου στα γραφεία, ασκώντας ευρύτερη επιρροή. 

Για παράδειγμα, από τη στιγμή που η Apple εφάρμοσε πολιτική που επιτρέπει στους εργαζομένους να εργάζονται εν μέρει από το σπίτι, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού της που θεωρείται στελεχιακού επιπέδου μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την έρευνα. Η Microsoft, που επίσης εφαρμόζει υβριδική πολιτική, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλήρως απομακρυσμένης εργασίας, εφόσον εγκριθεί από τον εκάστοτε προϊστάμενο, κατέγραψε επίσης πτώση πέντε ποσοστιαίων μονάδων. Η SpaceX, εντωμεταξύ, που επιβάλει τη διαρκή παρουσία των εργαζομένων στα γραφεία της εταιρίας, σημείωσε απώλειες στελεχιακού δυναμικού της τάξης του 15%, όπως διαπίστωσε η έρευνα.

Ο Κρίστοφερ Μάγερς, αναπληρωτής καθηγητής στου Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, σε δηλώσεις του στην Post υποστήριξη ότι η αποχώρηση εμπειρότερων εργαζομένων θα μπορούσε να συνδεθεί με το πλήγμα που καταγράφεται σε επίπεδο ηθικού από την απαίτηση επανόδου στα γραφεία, επισημαίνοντας ότι "είναι ευκολότερη η διαχείριση μιας ομάδας ευχαριστημένων εργαζομένων".

Από τη στιγμή που τερματίστηκαν οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί λόγω της πανδημίας, το κατά πόσο είναι απαραίτητο ή επωφελές για τις εταιρίες να επιβάλουν την επάνοδο των εργαζομένων στα γραφεία αποτελεί αντικείμενο αντιλογίας. 

Η Microsoft δεν θέλησε να σχολιάσει τα συμπεράσματα της έρευνας των δύο αμερικανικών πανεπιστημίων, ενώ η SpaceX δεν απάντησε καν στο σχετικό αίτημα. Ο Τζος Ρόζενστοκ, εκπρόσωπος της Apple, σε δηλώσεις του στη Washington Post σχολίασε ότι η έρευνα κατέληγε σε "ανακριβή συμπεράσματα" και "δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες της δραστηριότητάς μας". Ο ίδιος υποστήριξε ότι τα ποσοστά αποχωρήσεων κυμαίνονται σε "ιστορικά χαμηλά επίπεδα".

Σε κάθε περίπτωση, ορισμένες εταιρίες έχουν δυσκολευτεί να πείσουν υπαλλήλους που πέρασαν μήνες κάνοντας με επιτυχία τη δουλειά τους από το σπίτι να επιστρέψουν στα γραφεία. Dell, Amazon, Google, Meta και JPMorgan Chase εφαρμόζουν σύστημα σάρωσης καρτών, ώστε να διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι έρχονται στα γραφεία όσο συχνά προβλέπει η σύμβασή τους. Μάλιστα, πρόσφατα η Dell ξεκίνησε την παρακολούθηση χρήσης VPN, ενώ ενημέρωσε τους εργαζομένους της που βρίσκονται υπό καθεστώς πλήρως απομακρυσμένης εργασίας ότι δεν πρόκειται να προαχθούν.

Ορισμένοι επικεφαλής εταιριών είναι κάθετοι ότι η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να πλήξει τη δυνατότητα μιας εταιρίας να καινοτομεί. Όμως, έρευνες συντείνουν στο ότι η επιβολή της επιστροφής στα γραφεία δεν ωφελεί τις εταιρίες. Έρευνα στην οποία μετείχαν 18.000 Αμερικανοί και δόθηκε στη δημοσιότητα το Μάρτιο δείχνει ότι τα ευέλικτα ωράρια εργασίας ενισχύουν την ψυχική υγεία. Εντωμεταξύ, ανάλυση των επιδόσεων 457 εταιριών που μετέχουν στο δείκτη S&P 500 και δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο διαπίστωνε ότι οι πολιτικές υποχρεωτικής επανόδου στα γραφεία τραυματίζουν το ηθικό των εργαζομένων και δεν ενισχύουν την αξία της εταιρίας.

  • Like 7
  • Haha 2