Η SMIC αντιμετωπίζει χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής καθώς κατασκευάζει chip των 5 nm για τα κινητά της Huawei

H Κίνα αναμένεται να είναι σε θέση να κατασκευάσει προηγμένους επεξεργαστές για κινητά τηλέφωνα ακόμη και μέσα στο 2024, παρά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης προηγμένων τεχνολογιών από τους Κινέζους.

Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής chip στη χώρα, η SMIC, έχει ετοιμάσει νέες γραμμές παραγωγής ημιαγωγών στο Σανγκάη, σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να έχουν εικόνα των εξελίξεων, προκειμένου να προχωρήσει στη μαζική παραγωγή chip σχεδιασμένων από τον κινεζικό κολοσσό Huawei.

To σχέδιο αυτό στηρίζει τα σχέδια του Πεκίνου για την επίτευξη αυτάρκειας σε chip, καθώς τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση Μπάιντεν προχώρησε στην αυστηροποίηση των περιορισμών στις εξαγωγές εξοπλισμού κατασκευής προηγμένων ημιαγωγών, επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας. Παράλληλα, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Ολλανδία και την Ιαπωνία προκειμένου να εμποδίσουν την πρόσβαση της Κίνας σε εργαλεία που απαιτούνται για την παραγωγή προηγμένων chip, όπως για παράδειγμα μηχανήματα τα οποία κατασκευάζει η ολλανδική ASML.

Σύμφωνα με δύο άτομα που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα σχέδια αυτά, η SMIC σκοπεύει να αξιοποιήσει τα υφιστάμενα αποθέματα αμερικανικού και ολλανδικού εξοπλισμού προκειμένου να κατασκευάζει μικρότερου μεγέθους chip, της κατηγορίας των 5 νανομέτρων. Η γραμμή παραγωγής θα εστιάσει στα Kirin, τα οποία έχει σχεδιάσει η HiSilicon, υποδιεύθυνση της Huawei, και προορίζονται για τις νέες εκδόσεις των ναυαρχίδων της εταιρίας.

Παρότι τα chip των 5 nm παραμένουν μία γενιά πίσω από την τρέχουσα τεχνολογία αιχμής, στα 3 nm, η εξέλιξη αυτή θα επέτρεπε στην κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών να σημειώσει σταδιακή πρόοδο, παρά τους περιορισμούς στις εξαγωγές που έχουν επιβληθεί από τις ΗΠΑ. 

Η Huawei κατόρθωσε να εκπλήξει την αγορά και τους αναλυτές με τις προόδους που έχει σημειώσει, όταν παρουσίασε το Mate 60 Pro τον περασμένο Αύγουστο, εφοδιασμένο με επεξεργαστή των 7 nm. Το μοντέλο αυτό συνέβαλε στην αύξηση των πωλήσεων στην Κίνα κατά σχεδόν 50% στο τέταρτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Canalys, καθώς σημείωσε μεγάλη επιτυχία στο καταναλωτικό κοινό.

Κι ενώ η εξέλιξη αυτή κρίνεται ήδη αρκετά σημαντική για τον τομέα των κινητών, ο πλέον ισχυρός επεξεργαστής τεχνητής νοημοσύνης που έχει παρουσιάσει η Huawei, ο Ascend 920, θα παράγεται επίσης στα 5 nm από τη SMIC, μειώνοντας έτσι την απόσταση μεταξύ των εναλλακτικών AI chip που διαθέτει η Κίνα και των περιζήτητων προτάσεων που διαθέτει στην αγορά η Nvidia. 

Την ίδια ώρα το chip με την επωνυμία Ascend 910b στα 7 nm θεωρείται από αναλυτές και παράγοντες της αγοράς ως μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες εναλλακτικές στις προτάσεις της Nvidia.

H απόφαση για δημιουργία πιο προηγμένων chip, όμως, συνοδεύεται και από ανάλογο κόστος. Πηγές που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα ανέφεραν ότι η SMIC αναγκάστηκε να χρεώνει 40 έωε 50 τοις εκατό περισσότερο για προϊόντα που βγαίνουν από τις γραμμές παραγωγής των 5 και 7 νανομέτρων, σε σχέση με τα προϊόντα ίδιας κατηγορίας που προσφέρει η ταϊβανέζικη TSMC.

Επιπλέον, η απόδοση των γραμμών παραγωγής της SMIC -δηλαδή εκείνα τα προϊόντα που κρίνονται αρκετά ποιοτικά ώστε να διοχετευθούν σε πελάτες- είναι μικρότερη από το ένα τρίτο της TSΜC.

Οι γραμμές παραγωγής των 7 και 5 νανομέτρων αποτελούνται από αμερικανικής κατασκευής μηχανήματα τα οποία είχε εξασφαλίσει η SMIC πριν την επιβολή των περιορισμών, ενώ στις εγκαταστάσεις της περιλαμβάνονται και μηχανές λιθογραφίας της ASML που στάλθηκαν στην Κίνα πέρυσι.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε πρόσφατα την άδεια εξαγωγής για ορισμένα από τα πλέον προηγμένα μηχανήματα που παράγονται στη χώρα, απόφαση που δεν επιτρέπει στην ASML να πουλάει στην Κίνα.

Δεδομένων των εξελίξεων, καθίσταται σαφές ότι το μέλλον της βιομηχανίας παραγωγής chip και κατ' επέκταση της τεχνολογικής εξέλιξης που θα σημειώσει η Κίνα κατά τα επόμενα χρόνια εξαρτάται από αυτές τις γραμμές παραγωγής που έχει δημιουργήσει η SMIC.

  • Like 7
  • Thanks 3