Τα Κινέζικα εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών φαίνεται να εργάζονται στο… φουλ καθώς σύμφωνα με ένα άρθρο της South China Morning Post που επικαλείται πηγές στο National Bureau of Statistics, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 37,6% τον Μάϊο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η συνολική παραγωγή έφτασε τα 29,9 δισεκατομμύρια τον Μάϊο που αντικατοπτρίζει μία εντυπωσιακή αύξηση. Του πρώτους μήνες της χρονιάς, οι Κινέζοι κατασκευαστές ημιαγωγών κατάφεραν να παράγουν πάνω από 139,9 δισεκατομμύρια chips διάφορων τύπων, κάτι που σημαίνει ότι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, αυτό το εντυπωσιακό νούμερο είναι ακόμη μεγαλύτερο. Αν συγκρίνουμε την παραγωγή με εκείνη των πρώτων πέντε μηνών το 2020, τότε τα chips που παράχθηκαν φέτος είναι κατά 48,3% περισσότερα!

Αν και βεβαίως ο αριθμός των chips που παρήχθησαν δεν αποτελεί ιδανική μέτρηση για να αξιολογήσουμε με ακρίβεια την ανάπτυξη του κλάδου των ημιαγωγών στην Κίνα, εντούτοις είναι φανερό ότι η Κινεζική βιομηχανία ημιαγωγών βρίσκεται σε άνοδο.

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να αγνοήσουμε το γεγονός ότι στην Κίνα παράγουν chips πολλές εταιρείες που δεν είναι Κινέζικες όπως οι Intel, Samsung και SK Hynix που παράγουν σε εργοστάσια μνήμες 3D NAND. Και εδώ είναι ένα ακόμα σημείο που πρέπει να σταθούμε, ότι ο αριθμός των ολοκληρωμένων που αναφέρει η Κινέζικη κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει και διάφορους επεξεργαστές για αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές, smartphones και άλλες συσκευές.

Κάτι ακόμα που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι η Κίνα απέχει από αυτό που ονομάζουμε «αυτάρκης» καθώς τους πρώτους μήνες της χρονιάς εισήχθησαν στη χώρα 260,35 δισεκατομμύρια ολοκληρωμένα, αύξηση 30% σε σχέση με πέρυσι.

  • Like 2