Ο δρ Χένρι Έντουαρντ Ρόμπερτς, ο εφευρέτης του «προσωπικού υπολογιστή», πέθανε την Πέμπτη σε νοσοκομείο του Λονδίνου από πνευμονία σε ηλικία 68 ετών. Ήταν αυτός που το 1975 κατασκεύασε τον πρώτο υπολογιστή, τον Altair 8800.

 

Ο Ρόμπερτς έδωσε ώθηση στις καριέρες του Μπιλ Γκέϊτς και του Πωλ Αλεν. Οι δύο τελευταίοι, έχοντας δει σε περιοδικό τον υπολογιστή που είχε φτιάξει ο Έντουαρτς, τον περίφημο Altair 8800, του ζήτησαν να δημιουργήσει και ένα πρόγραμμα για αυτόν, το λειτουργικό Altair-basic, πάνω στο οποίο βασίστηκε αρχικά η ανάπτυξη της Microsoft.

 

Ο Αltair 8800 πήρε το όνομά του από τον επεξεργαστή της Intel 8080 που χρησιμοποιούσε, κόστιζε το 1975 περίπου 1.100 δολάρια, και κατά τον συνιδρυτή της Apple Στιβ Βόσνιακ, χωρίς τον Έντουρτς και τον υπολογιστή του, τίποτα απ' όσα γνωρίζουμε σήμερα για τους οικιακούς υπολογιστές δεν θα υπήρχαν, τουλάχιστον στη μορφή που έχουν στις μέρες μας.

 

Μηχανικός, επιχειρηματίας και γιατρός ίδρυσε την εταιρεία Ιnstrumentation and Telemetry Systems MITS το 1970 στο Νέο Μεξικό. Τα πρώτα προϊόντα που προσφέρονται προς πώληση ήταν σετ εκτόξευσης για μικρούς πυραύλους.

 

Ο Ρόμπερτς πούλησε την MITS το 1977 για δύο εκατομμύρια δολάρια

 

Source.png Πηγή: news247.gr

Picture.png Εικόνα: Έντουαρντ Ρόμπερτς | Altair 8800

Video Video: Ιστορία του Altair 8800