Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική για όσους εργάζονται με ηλεκτρονικούς υπολογιστές, καθώς πριν από 40 χρόνια, ο Ντάγκλας Ενγκελμπαρτ, ένας από τους σημαντικότερους οραματιστές του χώρου, προχώρησε στην επίδειξη του πρώτου ποντικιού.

 

Αν και το ποντίκι δεν ήταν η μόνη καινοτομία την οποία παρουσίασε ο Eνγκελμπαρτ στις 9 Δεκεμβρίου 1968, ο Στίβεν Λίβι, που βρισκόταν εκείνη την ημέρα στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, θυμάται: «Επρόκειτο για τη “Μητέρα όλων των Επιδείξεων”. Το κοινό παρακολουθούσε άναυδο, ενώ ο Ενγκελμπαρτ εξηγούσε την καινοτομία του με την ήρεμη φωνή ενός αστροναύτη που έφθασε στο Διάστημα. Ο Μπιλ Γκέιτς ήταν τότε 12 ετών και ο Στιβ Τζομπς 13».

 

Το ποντίκι του υπολογιστή αποτελούσε εξέλιξη-κλειδί του καινοτόμου τότε περιβάλλοντος εργασίας, που σήμερα κάθε χρήστης υπολογιστή θεωρεί δεδομένο. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, η εταιρεία Logitech, κορυφαία στον τομέα της κατασκευής εξαρτημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, ανακοίνωσε την αποστολή του ενός δισεκατομμυριοστού ποντικιού.

 

Η βιομηχανία των ηλεκτρονικών υπολογιστών κινείται, όμως, με τέτοια ταχύτητα, που το σημερινό υπερσύγχρονο ποντίκι της Logitech θα μοιάζει εντελώς παρωχημένο σε σαράντα χρόνια, όπως γίνεται σήμερα με το πειραματικό ποντίκι του Ενγκελμπαρτ από το 1968. Ο Ενγκελμπαρτ, όμως, δεν νοιάζεται γι’ αυτό, καθώς αντιμετωπίζει την τεχνολογία ως μέσον και όχι ως αυτοσκοπό. Το όραμα που τον καθοδήγησε από την εποχή που εργαζόταν ως τεχνικός ραντάρ για τον αμερικανικό στρατό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είναι η ιδέα ότι τα κομπιούτερ προσφέρουν μέσον επέκτασης της ανθρώπινης νοημοσύνης, κάτι σαν υδραυλικό τιμόνι για το μυαλό. Γι’ αυτό το λόγο, το εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ ονομάσθηκε «Εργαστήριο Επέκτασης». Η ερευνητική ομάδα του Ενγκελμπαρτ πέτυχε τον αρχικό της στόχο, που ήταν η διευκόλυνση των χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι υπολογιστές είναι σήμερα κάπως πιο εύχρηστοι απ’ ό, τι πριν από 40 χρόνια, αλλά όχι πολύ.

 

«Ενίσχυση της ευφυΐας»

 

Το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη χρησιμοποιεί σήμερα προϊόντα της Microsoft Windows, που απαιτεί από το χρήστη να πιέσει το κουμπί της «Εκκίνησης» για να σβήσει ο υπολογιστής και εμφανίζει το περιεχόμενο του κάδου απορριμμάτων στην επιφάνεια εργασίας. Αν, όμως, η πρόοδος στη δημιουργία εύχρηστων προγραμμάτων υπήρξε περιορισμένη, ακόμη λιγότερη πρόοδος σημειώθηκε στην κύρια επιδίωξη του Ενγκελμπαρτ, που αφορούσε στην ενίσχυση της ανθρώπινης ευφυΐας.

 

Οποια πρόοδος σημειώθηκε στον συγκεκριμένο τομέα δεν προήλθε από το λογισμικό που χρησιμοποιείται στους υπολογιστές, αλλά από τις δυνατότητες επικοινωνίας που το λογισμικό αυτό άνοιξε για τους χρήστες του. Υπ’ αυτήν την έννοια, η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia βρίσκεται πιο κοντά στο στόχο του Ενγκελμπαρτ για «επέκταση» της ανθρώπινης ευφυΐας, παρά οποιοδήποτε πρόγραμμα υπολογιστή. Με το ίδιο σκεπτικό, η ιστοσελίδα αναζήτησης Google θα πρέπει να θεωρηθεί «προσθετική συσκευή μνήμης» για την ανθρωπότητα.

 

Σήμερα το πρωί, ο Ενγκελμπαρτ και η σύζυγός του θα εγκαινιάσουν μεγάλο συνέδριο λογισμικού και υπολογιστών στο Μουσείο Τεχνολογικής Καινοτομίας του Σαν Χοσέ στη Σίλικον Βάλεϊ της Καλιφόρνιας.

 

Θέμα του συνεδρίου είναι η «συλλογική ευφυΐα», η ανάπτυξη της οποίας υπήρξε στόχος ζωής του Ενγκελμπαρτ.

 

Source.png Πηγή: kathimerini.gr