Προ των πυλών νέας περιόδου ύφεσης βρίσκεται η ελληνική αγορά πληροφορικής, καθώς οκτώ χρόνια μετά το ξέσπασμα της πρώτης κρίσης στον κλάδο, το γενικότερο οικονομικό κλίμα συνδυαζόμενο με έναν αριθμό άλλων παραγόντων προμηνύει χαλεπούς καιρούς για τις εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα.

 

H ύφεση στην οποία είχε εισέλθει η ελληνική αγορά πληροφορικής το 2000-2001, οδήγησε στον αφανισμό δεκάδων επιχειρήσεων από το χώρο, ακόμη και μεγάλων εισηγμένων ομίλων, ενώ η κατάσταση εξομαλύνθηκε μόλις τα τελευταία δύο χρόνια όπου ξεχώρισε η ήρα από το στάρι και επιβίωσαν οι υγιείς επιχειρήσεις.

 

Παράγοντες της αγοράς όμως κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η διεθνής οικονομική κρίση έρχεται να προσθέσει προβλήματα σε ένα ήδη βεβαρημένο κλίμα για τις εταιρείες πληροφορικής. Οπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι οι εταιρείες διανύουν το τελευταίο διάστημα μια δύσκολη περίοδο, καθώς έχουν «παγώσει» τα μεγάλα έργα πληροφορικής που υλοποιούνται στο Δημόσιο τομέα.

 

Αυτό συμβαίνει γιατί βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο, στο τέλος δηλαδή του προγράμματος Κοινωνίας της Πληροφορίας και των μεγάλων έργων που χρηματοδοτήθηκαν από το Γ' ΚΠΣ και στην αναμονή των νέων έργων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

 

Η μεταβατική αυτή περίοδος αφήνει τις εταιρείες χωρίς την πολύ σημαντική «τονωτική» ένεση των εσόδων τους από τα μεγάλα Δημόσια έργα, ενώ οι απαισιόδοξοι του κλάδου αναφέρουν πως έρχεται νέο «κύμα αφανισμού» επιχειρήσεων.

 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί σήμερα είναι η τελευταία επίσημη ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΣΕΠΕ) ο οποίος κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι διατηρεί μια επικίνδυνη στάση απέναντι στο πάγιο αίτημα του κλάδου για την προώθηση των αναγκαίων έργων υποδομής.

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 - 2013 ξεκίνησε με μία κυβερνητική υπόσχεση που μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί, τόνιζε ο σύνδεσμος, ενώ στελέχη εταιρειών πληροφορικής υπογραμμίζουν πως τα πρώτα σημαντικά έργα δεν θα προκηρυχθούν πριν από το 2010, άρα προκύπτει ένα διάστημα μεγαλύτερο των δύο ετών όπου η αγορά είναι «παγωμένη».

 

Επιπλέον η διεθνής οικονομική κρίση έρχεται να δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα, καθώς η δυνατότητα επαρκούς τραπεζικής πίστωσης είναι ζωτικής σημασίας για τη εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων του κλάδου. Η ρευστότητα που χρειάζονται οι εταιρείες πληροφορικής, ιδιαίτερα όσες συναλλάσσονται με το Δημόσιο, είναι αρκετά μεγάλη. Για τη διεκδίκηση ενός έργου απαιτούνται εγγυήσεις που φθάνουν το 5% του συνολικού προϋπολογισμού, ενώ μετά την αναδοχή του για την καλή εκτέλεση η εγγύηση φθάνει το 10%.

 

Στην περίπτωση λοιπόν που δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι τράπεζες να μην κλείσουν τη στρόφιγγα των δανείων, οι επιχειρήσεις του κλάδου ακόμη και εάν προχωρήσει το Δημόσιο στην προκήρυξη μεγάλων έργων, δεν θα είναι σε θέση να τα διεκδικήσουν. Οι περισσότεροι παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι ήδη από το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς τα πρώτα σημάδια της ύφεσης θα γίνουν εμφανή στα αποτελέσματα τριμήνου που θα παρουσιάσουν οι επιχειρήσεις, ενώ κάποιες θα εμφανίσουν αδυναμία και στα οικονομικά αποτελέσματα του τελευταίου τριμήνου της χρονιάς που διανύουμε.

 

Τέλος να σημειωθεί ότι στον κλάδο της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών σήμερα δραστηριοποιούνται 1.800 επιχειρήσεις με ενεργό ΑΦΜ και περισσότερες από 1.200 μονοπρόσωπες επιχειρήσεις, ενώ το συνολικό δυναμικό που απασχολείται φθάνει τα 100.000 άτομα. Επιπλέον πρόκειται για έναν κλάδο που συνεισφέρει στο 4,5% του ΑΕΠ της χώρας.

 

Source.png Πηγή: naftemporiki.gr