Εχθές ήταν μία ιστορική ημέρα για την τεχνολογία, αφού είναι 50η επέτειος του Νόμου του Μουρ (Moore’s Law), σύμφωνα με τον οποίο ότι η πολυπλοκότητα των chips θα διπλασιάζεται με σταθερό ρυθμό.

Στις 19 Απριλίου του 1965, ο Gordon Moore της Fairchild και αργότερα co-founder της Intel, δημοσίευσε ένα άρθρο σημειώνοντας ότι ο αριθμός των στοιχείων –π.χ transistors- στα ενσωματωμένα κυκλώματα, όχι μόνο διπλασιαζόταν κάθε χρόνο, αλλά ότι θα συνέχιζε να το κάνει για τουλάχιστον μία δεκαετία. Αργότερα, ο Moore αναθεώρησε την κατευθυντήρια γραμμή σε κάθε δύο χρόνια, αλλά η έννοια αυτού του ανεπίσημου νόμου προόδου παρέμεινε. Όχι μόνο προέβλεπε την ραγδαία αύξηση της υπολογιστικής ισχύος, αλλά συχνά εξυπηρετούσε και ως στόχος, αποτελώντας στην ουσία μία αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

 

Ο αναθεωρημένος νόμος κράτησε τις τελευταίες πέντε δεκαετίες, αλλά είναι πολύ πιθανό να μην κρατήσει για πολύ καιρό ακόμα. Με τα chips να έχουν “πέσει” στα 14nm, η βιομηχανία κατασκευής ημιαγωγών έχει αρχίσει να φτάνει στα φυσικά όρια. Τα τρανζίστορ είναι πια τόσο μικρά που παρατηρούνται σημαντικές διαρροές και απώλειες.

 

 

Αν και ο Νόμος του Μουρ είναι πολύ πιθανό να επιβιώσει για μερικές ακόμη γενιές επεξεργαστών, είναι πολύ πιθανό οι σχεδιαστές ημιαγωγών να χρειαστεί να καταφύγουν σε νέα, εξωτικά υλικά ή σε νέες τεχνικές μετάδοσης δεδομένων για να τον κρατήσουν στην ζωή. Η Intel αναμένεται να εφαρμόσει κατασκευαστική μέθοδο 10nm το 2016, και τα chips που θα κατασκευάζονται με αυτή την μέθοδο θα είναι δύο φορές ταχύτερα σε σχέση με αυτά των 14nm.

 

To 2018, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια ημιαγωγών αναμένεται να παρουσιάσει επεξεργαστές στα 7nm, που σύμφωνα με την Intel για να επιτευχθούν δεν θα απαιτηθούν εξωτικές κατασκευαστικές μέθοδοι. Η εταιρεία πάντως έχει προβλέψει εδώ και πολύ καιρό τον θάνατο του Νόμου του Μουρ.

 

gallery_286955_1894_756990.jpg

 

Link.png Site: Engadget