Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της εταιρείας αναλύσεων αγοράς TrendForce, οι τιμές των μνημών flash τύπου NAND αναμένεται να εκτοξευθούν κατά 50% βραχυπρόθεσμα, οδηγώντας τελικά σε υψηλότερες τιμές για τους SSD.

Ήδη το δεύτερο εξάμηνο του 2023, οι μνήμες NAND έχουν ήδη σημειώσει σημαντική αύξηση κόστους, ωστόσο αναμένεται περαιτέρω αύξηση καθώς οι κατασκευαστές μνημών flash προσπαθούν να επιστρέψουν σε κερδοφορία.

Το ποσοστό αύξησης 50% που αναφέρει η TrendForce αποτελεί στόχο εταιρειών όπως Samsung, SK Hynix και Micron, οι οποίες παράγουν μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς μνημών NAND. Από τις τρέχουσες τιμές, μια αύξηση 40% θα έφερνε τις εταιρίες πίσω στο σημείο ισορροπίας κερδών/ζημιών, ενώ μια αύξηση 50% θα σήμαινε κέρδη αντί για τις ζημίες που απειλούσε πολλές εταιρείες με χρεοκοπία νωρίτερα φέτος. Οι διακυμάνσεις τιμών είναι ήδη εμφανείς στην αγορά των μνημών NAND, την οποία παρακολουθεί η ιστοσελίδα DRAMeXchange

Από τον Ιούλιο του 2022, όταν οι τιμές των NAND έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο, έχουμε δει σταδιακά υψηλότερες τιμές κάθε μήνα. Σήμερα, οι τιμές για τσιπάκια 512GB TLC είναι 120% υψηλότερες από τον Ιούλιο, ενώ τα 256GB και 128GB TLC δεν υστερούν με 60% και 22% αντίστοιχα. Από τις 6/12 έως σήμερα, οι τιμές για 512GB, 256GB και 128GB TLC NAND αυξήθηκαν κατά 7,4%, 4,2% και 4,6% αντίστοιχα. Μια επιπλέον αύξηση 50% θα έφερνε τις τιμές στα επίπεδα του Ιουλίου του 2021.

Σύμφωνα με την TrendForce και το Toms Hardware, η αιτία των χαμηλότερων τιμών είναι η μειωμένη παραγωγή, και βάσει του κλασικού μοντέλου προσφοράς/ζήτησης, όσο μειώνεται η προσφορά με σταθερή ή αυξανόμενη ζήτηση, οι τιμές ανεβαίνουν. Η Samsung έχει μειώσει την παραγωγή της κατά 50% από τον Σεπτέμβριο, παρόλο που η αγορά έχει ήδη δει ανατιμήσεις λόγω εκκαθάρισης αποθεμάτων.

Παράλληλα έχουμε ήδη δει αυξημένες τιμές στην κατηγορία των SSD σε δημοφιλή μοντέλα, όπως το MX500 1TB, το οποίο κόστιζε περίπου 48$ τον Σεπτέμβριο αλλά σήμερα βρίσκεται στα 65$, σημειώνοντας αύξηση 35%. Εάν οι τιμές ανέβουν κατά 50% από εδώ, το ΜΧ500 και άλλα SSDs με χωρητικότητα 1TV θα φτάσουν τα 100$, την τυπική τιμή που είχαν τα σχετικά μοντέλα το πρώτο εξάμηνο του 2022. Για τους καταναλωτές, το να πληρώνουν διπλάσια τιμή για το ίδιο προϊόν είναι απογοητευτικό.

Από την άλλη, αυτά είναι εξαιρετικά νέα για τον κλάδο των μνημών. Το πρώτο μισό του έτους υπήρξε δύσκολο για τον κλάδο, ειδικά για τη Micron που σημείωσε ζημίες 2,3 δισ. δολαρίων στο α ́ τρίμηνο. Αν και είναι λογικό ο κόσμος να προτιμά τα φτηνά εξαρτήματα των Η/Υ, αυτές οι τιμές δεν θα ήταν βιώσιμες. Για την ώρα η αγορά παραμένει αρκετά χαμηλότερα από τις υψηλές τιμές του 2021 και αρχές 2022, ωστόσο ο κλάδος προσπαθεί να επανέλθει σε εκείνο το επίπεδο.

  • Sad 4