Αναμφισβήτητα, τα πράγματα ήταν δύσκολα τους προηγούμενους μήνες για την αγορά των επεξεργαστών, καθώς το προηγούμενο τρίμηνο σημειώθηκε η χειρότερη επίδοση από άποψη πωλήσεων εδώ και μία δεκαετία.

Από ότι φαίνεται ωστόσο, χειρότερα δεν μπορούσαν να πάνε τα πράγματα. Σύμφωνα με τα νούμερα που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών Mercury Research μέσω του Προέδρου της Dean McCarron, οι αγορά των επεξεργαστών αρχίζει να δείχνει ελπιδοφόρα σημάδια ανάκαμψης.

«…δεν σημειώθηκαν νέα ρεκόρ το δεύτερο τρίμηνο -υψηλά ή χαμηλά- για μονάδες, έσοδα, τιμές ή ρυθμούς ανάπτυξης, κάτι που τελικά είναι καλό νέο και αντικατοπτρίζει ότι το χειρότερο μέρος της τρέχουσας ύφεσης που έχει προκληθεί από τα αποθέματα που είχαν δημιουργηθεί βρίσκεται από ότι φαίνεται πίσω μας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Dean McCarron σε μία ηλεκτρονική επιστολή.

Οι επεξεργαστές για επιτραπέζιους και φορητούς υπολογιστές σημείωσαν ιδιαίτερα καλές επιδόσεις, με τον Dean McCarron να σημειώνει μια εντυπωσιακή αύξηση 20% στις αποστολές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Οι συνολικές αποστολές επεξεργαστών για διακομιστές πάντως υποχώρησαν ελαφρώς το δεύτερο τρίμηνο. Το θετικό για την Intel και την AMD ωστόσο είναι ότι οι αποστολές των σειρών Xeon Scalable και EPYC αντίστοιχα, οι οποίοι προορίζονται κατά πρώτο λόγο για μεγάλα κέντρα δεδομένων σημείωσαν ελαφρώς ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τον Dean McCarron της Mercury Research, το παραπάνω είναι ένα σημάδι ότι η αγορά των επεξεργαστών για διακομιστές είτε έχει πιάσει… πάτο είτε βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτόν, κάτι που όπως είπε ο ίδιος είναι καλό, με την έννοια ότι πλέον υπάρχει μόνο μία κατεύθυνση για να πάει πλέον η αγορά και αυτή είναι προς τα πάνω.

Overall_x86_CPU_Share_AMD_Intel.jpg

Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, η AMD κατάφερε να καρπωθεί ένα σχετικά σημαντικό μερίδιο από την Intel και έφτασε το 34,6% με την Intel να κατέχει το υπόλοιπο 65,4% της αγοράς. Το 2ο ωστόσο τρίμηνο, η Intel κατάφερε να το κερδίσει πίσω και πλέον τα ποσοστά των δύο εταιρειών στην αγορά των επεξεργαστών είναι 31,6% και 68,4% με την Intel βεβαίως να κατέχει τη μερίδα του λέοντος. Στις αποστολές, συμπεριλαμβάνονται και επεξεργαστές IoT και SoC καθώς και τα semi-custom chips που έχει σχεδιάσει η AMD για παιχνιδοκονσόλες όπως είναι οι PlayStation 5 και Xbox Series X|S. Αν αφαιρεθούν τα συγκεκριμένα semi-custom chips από την εξίσωση, τα ποσοστά των Intel και AMD στην αγορά είναι περίπου 82,6% και 17,4%.

«Αν και χαμηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το μερίδιο της Intel αυξήθηκε σημαντικά σε ετήσια βάση κυρίως εξαιτίας της σημαντικής αύξησης στις αποστολές επεξεργαστών εισαγωγικού επιπέδου για φορητούς υπολογιστές (επεξεργαστές Celeron για φορητούς υπολογιστές και ιδιαίτερα η σειρά Intel Processor N100) Chromebooks -όλα δείχνουν ότι μετά από την ύφεση, η ζήτηση για επεξεργαστές που είναι κατάλληλοι για Chromebooks -τόσο x86 όσο και ARM- έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία δύο τρίμηνα» δήλωσε ο Dean McCarron.   

  • Thanks 2