Σχεδόν κάθε υψηλής απόδοσης κάρτα γραφικών που κυκλοφορεί αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιεί μνήμη GDDR6, GDDR6X ή HBM3, με την τελευταία επιλογή να βρίσκεται μόνο σε λύσεις για υπερ-υπολογιστές όπως είναι η H100 GPU (Hopper) της NVIDIA, η Instinct MI250X της AMD και η Data Center GPU Max της Intel.

Οι τύποι μνήμης GDDR6 και GDDR6X χρησιμοποιούνται σε όλες τις σύγχρονες κάρτες γραφικών και στην ουσία αποτελούν το ίδιο πράγμα: ο τύπος μνήμης GDDR6X απλώς κωδικοποιεί τα δεδομένα με διαφορετικό τρόπο για να επιτευχθεί υψηλότερη αποδοτικότητα. Οι πρώτες κάρτες γραφικών που κυκλοφόρησαν με μνήμη GDDR6 ήταν οι αρχιτεκτονικής «Turing» της NVIDIA, οι πρώτες δηλαδή GeForce RTX πριν από περίπου μία πενταετία (2018). Σήμερα ωστόσο από ότι φαίνεται, η αγορά καρτών γραφικών έχει ανάγκη από ένα νέο πρότυπο μνήμης (πέρα από χαμηλότερες τιμές να συμπληρώσουμε εμείς). Τα μέλη της κοινοπραξίας JETEC, Micron και Samsung ήδη ετοιμάζουν την επόμενη πρόταση τους, τη μνήμη GDDR7. Σε μία πρόσφατη τηλεδιάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα της Micron, ο Διευθύνων Σύμβουλος της, Sanjay Mehrotra έκανε γνωστό ότι η εταιρεία του σχεδιάζει να έχει διαθέσιμα chips μνήμης GDDR7 το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Η μνήμη τύπου GDDR7 έχει αρκετό ενδιαφέρον γιατί κατά κάποιον τρόπο μοιάζει σαν μία λύση μεταξύ των τύπων GDDR6 και GDDR6X. Αντί για τη περισσότερο σύνθετη σηματοδότηση PAM4 (signaling) που χρησιμοποιείται στον τύπο GDDR6X, ο νέος τύπος χρησιμοποιεί PAM3 signaling που στη πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετική από όσο «υπονοεί» η ονομασία. Το PAM3 signaling επιτρέπει στον τύπο μνήμης GDDR7 να προσφέρει βελτιωμένους ρυθμούς μεταφοράς δεδομένων σε σύγκριση με τον τύπο GDDR6X και μάλιστα χωρίς να απαιτεί το εξωτικό hardware για τη συντήρηση/διατήρηση του σήματος που απαιτείται από τη συγκεκριμένη τεχνολογία μνήμης.

Σύμφωνα με τον ανταγωνιστή της Micron, τη Samsung, η μνήμη GDDR7 θα μπορούσε να φτάσει ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων έως και 36 Gbps ανά ακροδέκτη (pin) αν και αμφιβάλλουμε ότι θα είναι τόσο γρήγορη κατά το λανσάρισμα της. Και για να πάρετε μία ιδέα για τη ταχύτητα που αναφερόμαστε, η ταχύτερη μνήμη GDDR6 σήμερα από όσο γνωρίζουμε φτάνει τα 24 Gbps, χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει με τη μορφή κάποιου προϊόντος στον τελικό χρήστη. Η ταχύτερη μέχρι στιγμής μνήμη που έχουμε δει να βρίσκεται στον εξοπλισμό κάποιας κάρτας γραφικών φτάνει σε ταχύτητα τα 22,5 Gbps (GeForce RTX 4080).

Αν και ο τύπος μνήμης GDDR7 είναι διαθέσιμος μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, δεν πρόκειται να τον δούμε σε κάποια κάρτα γραφικών μέχρι τουλάχιστον το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους, πράγμα που σημαίνει ότι -αν οι φήμες ισχύουν- η «Battlemage» της Intel ενδέχεται να μην εφοδιάζεται με τον συγκεκριμένο τύπο μνήμης (η κάρτα γραφικών αναμένεται να κυκλοφορήσει το 1ο ή το 2ο εξάμηνο του 2024). Τα τελευταία χρόνια, η NVIDIA είναι συνήθως η εταιρεία που αξιοποιεί πρώτη νέες τεχνολογίες μνήμης, οπότε το πιθανότερο είναι να δούμε τον τύπο μνήμης GDDR7 στις κάρτες γραφικών που θα κάνουν χρήση της αρχιτεκτονικής που θα διαδεχτεί την «Ada Lovelace», κάποια στιγμή μέσα στο 2025.

  • Like 5