Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσίευσε η Κινέζικη ιστοσελίδα τεχνολογίας My Drivers, οι αποστολές καρτών γραφικών στην Κίνα μειώθηκαν κατά περισσότερο από 40% τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι.

Οι εταιρείες AMD και NVIDIA προχώρησαν στο λανσάρισμα των σειρών καρτών γραφικών GeForce RTX 40 Series και Radeon RX 7000 Series τον περασμένο Οκτώβριο και Δεκέμβριο αντίστοιχα, ωστόσο επί του παρόντος είναι διαθέσιμα μόνο high-end μοντέλα. Και καθώς πρόκειται για πανάκριβες κάρτες γραφικών, έχουν στόχο την αγορά των enthusiasts και όχι τους mainstream gamers.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι ότι οι αποστολές συνολικά τον Ιανουάριο παρουσιάζονται αυξημένες κατά 9% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023, κάτι που ενδεχομένως αντικατοπτρίζει μεταξύ άλλων την διαθεσιμότητα αλλά και την απουσία της τελευταίας γενιάς καρτών γραφικών της AMD από την αγορά εκείνη τη περίοδο. Η εταιρεία με τις περισσότερες αποστολές στην Κίνα ήταν η Colorful, ακολουθούμενη από τις ASUS, GIGABYTE, MSI, Galax, Gengsheng, Maxsun και Zotac. Οι πράσινου χρώματος «μπάρες» στο γράφημα αντιπροσωπεύουν τον Δεκέμβριο του 2023 και οι πορτοκαλί χρώματος τον Ιανουάριο του 2023.

90429_02_gpu-shipments-in-china-fell-by-over-40-percent-january-2023-compared-to-2022_full.jpg

Η ύφεση στις πωλήσεις και στις αποστολές hardware για υπολογιστές δεν αποτελεί έκπληξη λαμβάνοντας υπόψη την γενικότερη εικόνα στον κλάδο. Ειδικά όμως στην περίπτωση των καρτών γραφικών, με το υψηλό κόστος, και με την «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων να μην είναι πλέον τόσο κερδοφόρα, οι πωλήσεις ήταν αναπόφευκτο να μην επηρεαστούν. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η έκρηξη των πωλήσεων υπολογιστών και hardware (για αναβαθμίσεις) κατά τη διάρκεια της πανδημίας, έχει αρχίσει να υποχωρεί με γοργούς ρυθμούς. 

Με πιο προσιτές κάρτες γραφικών από την NVIDIA και την AMD να βρίσκονται στον ορίζοντα, δεν είναι λίγοι οι χρήστες που αποφάσισαν να περιμένουν για να προμηθευτούν μία σύγχρονη, αλλά οικονομικότερη λύση για να παίζουν τα παιχνίδια τους, όπως αναμένεται να είναι οι NVIDIA GeForce RTX 4060 ή AMD Radeon RX 7600. Και όπως συμβαίνει συνήθως, τέτοια μοντέλα τείνουν να ξεπερνούν κατά πολύ σε πωλήσεις τα ακριβότερα μοντέλα. Ελπίζουμε, τώρα που οι τρέχουσες γενιές (Ampere και RDNA2) καταργούνται σταδιακά, να ανακοινώσουν σύντομα τα οικονομικότερα μοντέλα.

  • Like 1
  • Haha 5
  • Sad 1