Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000, πριν έρθουν οι μέρες του iPod και του iTunes Music Store, υπήρχε ένα πρόγραμμα με την ονομασία Winamp.

Όσοι έχουν ηλικία άνω των 30 ετών, λογικά θα θυμούνται ότι το Winamp ήταν το καλύτερο music player για την αναπαραγωγή των τραγουδιών των αγαπημένων τους συγκροτημάτων που κατέβαζαν παράνομα χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως τα Napster, Limewire ή Kazaa.

Όπως πολλές από τις εφαρμογές υπολογιστών της εποχής των Windows 95, έτσι και το Winamp ξεχάστηκε καθώς ξεπεράστηκε από τις νεότερες υπηρεσίες και τα επιχειρηματικά μοντέλα, ωστόσο από τεχνικής άποψης δεν ήταν ποτέ νεκρό. Η πρώτη προσπάθεια για να ανακτήσει την αίγλη έγινε από την AOL, ωστόσο μετά από χρόνια κακοδιαχείρισης, η εταιρεία αποφάσισε να «καταθέσει τα όπλα» και τερμάτισε τη λειτουργία του το 2013. Αργότερα, μία εταιρεία με την ονομασία Radionomy αγόρασε τον Ιανουάριο του 2014 ότι είχε απομείνει από το Winamp και δύο περίπου χρόνια μετά, το 2016, διέρρευσε μια ενημέρωση της εφαρμογής.

Μία αναθεωρημένη έκδοση της ενημέρωσης κυκλοφόρησε τελικά επισήμως το 2018 ενώ μία σημαντική ενημέρωση της έκδοσης 6.0 του Winamp είχε προγραμματιστεί για το 2019. Όπως είναι προφανές, τα σχέδια της Radionomy δεν ευοδώθηκαν. Όμως την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, η Radionomy διέθεσε μία νέα έκδοση του Winamp. Οι σημειώσεις έκδοσης για το Winamp 5.9 RC1 Build 1999 αναφέρουν ότι η νέα αυτή έκδοση αντιπροσωπεύει τέσσερα χρόνια δουλειάς από δύο ξεχωριστές ομάδες ανάπτυξης, το έργο των οποίων ωστόσο καθυστέρησε, λόγω της πανδημίας COVID-19. Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς που έγινε για τη συγκεκριμένη έκδοση αφορά στον εκσυγχρονισμό της βάσης κώδικα, πράγμα που σημαίνει ότι εξακολουθεί να μοιάζει και να λειτουργεί σαν μια εφαρμογή Windows της νέας χιλιετίας.

Το πρότζεκτ πλέον έχει μεταβεί από το Microsoft Visual Studio 2008 στο Visual Studio 2019 και ένα ευρύ φάσμα από audio codecs έχει ενημερωθεί σε νεότερες εκδόσεις ενώ παρέχεται υποστήριξη για streams τόσο στα Windows 11 όσο και στο διαδίκτυο. Η τελική έκδοση θα είναι η έκδοση 5.9 ενώ κάποια ακόμη νέα χαρακτηριστικά θα διατεθούν μέσω της έκδοσης 5.9.1 ή μέσω νεότερων εκδόσεων (η έκδοση 6.0 δεν αναφέρεται). Η τελευταία έκδοση, Winamp 5.9 RC1 Build 1999, υποστηρίζει το λειτουργικό σύστημα Windows 7 SP1 ή νεότερες εκδόσεις των λειτουργικών συστημάτων της Microsoft. Η νέα έκδοση της εφαρμογής τερματίζει την υποστήριξη των Windows XP.  

  • Like 45
  • Thanks 9
  • Haha 2